Ksenia Sharifova is geen speler die bekend is bij het grote publiek en toch vinden we haar steeds vaker aan de finaletafels van Premier Padel. Deze speelster heeft ook een bijzonderheid: zij is de enige Russische speelster die op het circuit aanwezig is.

Vorig jaar ontdekt door het grote publiek, de inmiddels teamgenoot van Lucia Martinez kwam naar onze microfoon na haar ronde van 16 verlies Gemma triay et Claudia Fernández. Ze vertelt ons haar verhaal.

Haar nieuwe leven als speler padel

Ik was vroeger tennisser en ben daar mee gestopt. Nu ik een speler ben padel, Ik ben echt dankbaar dat ik dit leven heb.

De manier waarop Premier Padel die de toernooien organiseert, is echt goed. Het is prachtig, zoals we hier op het veld kunnen zien, er zijn veel mensen die naar de wedstrijden kijken, de organisatie is goed. Wij vinden het erg leuk om dit soort toernooien te spelen.

Bordeaux zou gemakkelijk een P1 kunnen zijn. De manier waarop het georganiseerd is, is echt geweldig. We houden echt van deze plek.

De enige Russische speler op het circuit

Het is een heel sterk gevoel om de enige Russische speler op de tour te zijn. Ik weet dat er veel mensen in Rusland zijn die naar mij kijken, die mij kennen. Ze bellen me vaak, ze vragen me naar mijn ervaringen. Ik spreek veel met teammanagers in Rusland.

Ik probeer de padel in Rusland dus ik heb echt het gevoel dat het een klus is om de eerste uit mijn land te zijn en ik hoop dat we op een dag meer Russische spelers op de tour zullen hebben.

Op het einde, Ik voel me een beetje speciaal omdat er zoveel Spanjaarden, Argentijnen, Italianen, Fransen zijn en ik de enige ben. Daarom voel ik mij speciaal en beschouw ik het als een baan omdat Ik heb het gevoel dat ik mijn land moet helpen zich te ontwikkelen padel.

Bordeaux P2 Ksenia Sharifova

Le padel in Rusland

Le padel bestaat al jaren in Rusland en er zijn veel nieuwe clubs, met veel banen. De bevolking waardeert dit enorm padel. Ik denk echter dat er nog steeds een gebrek aan opleiding is.

Er zijn nog aardig wat coaches die les geven, velen van hen gaan naar Spanje om te leren lesgeven aan mensen in Rusland.

Het groeit heel snel. Er spelen veel mensen en er zijn veel banen die snel vol raken. Er spelen veel mensen in Moskou, Sint-Petersburg en het noorden van Rusland.

Er is een geweldige club opgericht, die gevestigd is midden in een winkelcentrum. Het is echt geweldig, want er zijn veel mensen die daar zijn, die aan het winkelen zijn en dan horen ze het padel dus ze komen kijken. Dus ze melden zich aan, ze komen het proberen. Het is een geweldige manier om mensen te introduceren en een goede methode marketing.

Het gebrek aan Russische spelers internationaal

De sport is nog jong in het land. Veel voormalige tennisprofessionals begrijpen nog steeds niet hoe ze geld kunnen verdienen met tennis. padel. Het is moeilijk om in Rusland de kost te verdienen en ze zouden naar Spanje moeten verhuizen.

Er zijn maar weinig spelers die bereid zijn alles achter zich te laten en gewoon in Spanje te gaan trainen. Ze zouden helemaal opnieuw moeten beginnen en de basis en de techniek moeten leren.

Dus ja, er zijn enkele coaches in Rusland die lesgeven padel voor mensen, maar ze hebben nog steeds tijd nodig. Er is een leuk team samengesteld, met oud-tennissers. Het probleem, is dat ze nog steeds tennissen op de baan.

Ik volg ze, ik kijk naar hun wedstrijden, ik zie hun trainingen en ze verbeteren heel snel. Ik denk dat we een heel goed team kunnen creëren, met veel grote knallers.

Zijn ontmoeting met de padel

Het is eigenlijk een heel cool verhaal. ik werkte als receptioniste bij mijn tennisclub. Soms speelde ik tennis voor de lol. Er was een coach, Marco Lucas, en hij zag mij tennissen en hij zei tegen mij: 'Oh, jij weet hoe je moet tennissen' en ik vertelde hem ja, dat ik een voormalige professionele tennisser was.

Hij stelde voor dat ik zou spelen padel en ik zei nee tegen hem. Ik had al gespeeld padel eerder en ik begreep niet hoe ik moest draaien, hoe ik het raam moest verdedigen. Het was te ingewikkeld voor mij, ik werd er helemaal gek van. Hij vertelde mij: "laat mij je een maand lang trainen en ik zal je leren spelen“. Hij vertelde me dat ik met mijn tennisachtergrond en mijn lichaamsbouw heel snel kon leren en er meer geld mee kon verdienen padel dan met mijn baan als receptioniste.

Zijn debuut in de competitie

Ik vertelde hem dat hij me voor de gek hield... maar na twee of drie trainingen liet hij me alles zien en ik was trots op mezelf omdat ik kon verdedigen. Na een maand speelde ik mijn eerste nationale toernooi in Valencia. Ik voelde opnieuw die adrenaline, Dit haast om in een toernooi te spelen, terwijl u meedoet.

Ik vertelde hem dat ik dat wilde, dat ik het erg miste. Vanaf dat moment ben ik steeds meer gaan trainen. Ik heb mijn baan opgezegd, mijn coach hielp me met sponsors zodat ik de trainingen en reizen kon betalen.

In het begin was het ingewikkeld omdat ik niet aan de toernooien kon deelnemen, ik had geen punten. Ik had geluk omdat de Valenciaanse Federatie mij dat toestond wildcards voor World Padel Tour. Vanaf dat moment kon ik mijn eerste wedstrijden winnen en mijn eerste punten verdienen.

Ik heb maandenlang previa's gedaan, ik kon niet overstappen naar previa's. Toen slaagde ik erin binnen te komen en bleef daar een hele tijd. Het is een lange reis geweestVorig jaar zat ik nog in de kwalificatie. Dit jaar, Ik heb het geluk dat ik met Lucia Martinez mag spelen en dat ik in de Top 16 van de wereldkoppels kan staan.

Lucia Martinez Ksenia Shafirova Bordeaux P2

Amsterdam, de openbaring

Ik heb twee maanden geleden een interview gedaan en de persoon vroeg me naar mijn beste moment, het moment waarop ik de meeste emoties voelde, en ik vertelde het hem sprak over dit moment in Amsterdam. Voordat we deze wedstrijd speelden, hadden we in de kwalificatie erg ingewikkelde wedstrijden, met wedstrijden in drie sets.

We kwamen aan de tafel tegenover aan de Alayeto-tweeling en we zeiden tegen onszelf dat we van dit moment moesten profiteren. Maar tijdens de eerste set hadden we het gevoel dat we konden winnen. Soms, je betreedt het veld en zegt tegen jezelf dat wat je ook doet, het zal werken. We hadden dit gevoel en we zeiden tegen onszelf: “laten we vechten'.

Toen we in drie sets wonnen, was het waanzinnig. Het was zo'n ongelooflijk gevoel. Toen we terugkwamen in het hotel, gingen we liggen en herhaalden tegen onszelf: “Wat hebben we net gedaan?'. We hadden zojuist de beste wedstrijd van ons leven gehad.

Marta [Borrero] is een speler van padel sinds ze heel jong was en ze bleef maar herhalen: “Ik kan niet geloven dat we de tweeling hebben verslagen“. Het is alsof ik Maria Sharapova of Serena Williams heb verslagen. Voor Marta was het een ongelooflijk moment in haar leven.

De vele reizen over de hele wereld

Omdat ik eerder tennisser ben geweest, denk ik dat dit schema voor mij geen probleem is. Voorheen speelde ik toernooien over de hele wereld, ver van huis. Financieel is het soms lastig, vooral in Zuid-Amerika, waar kaartjes erg duur zijn. Maar ik vind dat de prijzengeld op de Premier Padel zijn goed, waardoor we onze tickets kunnen betalen. Sponsoren helpen ons ook enorm.

Ik vind het niet moeilijk om te reizen, maar ik denk wel het is ingewikkeld als de spelers niet met elkaar overweg kunnen, omdat je zo veel aan dezelfde persoon moet denken. In Zuid-Amerika waren er tijden dat sommige teams het beu waren om altijd samen te zijn.

Na Zuid-Amerika, sommige teams werden sterker, meer verenigd… en andere besloten uit elkaar te gaan, soms zelfs van een coach.

Als je het hele interview wilt zien, kun je het hier vinden:

https://www.youtube.com/watch?v=kYsNkiH8BUk&ab_channel=PadelMagazine
Gwenaelle Souyri

Het was zijn broer die hem op een dag vertelde hem te vergezellen op een circuit. padelSindsdien heeft Gwenaëlle de rechtbank nooit meer verlaten. Behalve als het gaat om het gaan kijken naar de uitzending van Padel MagazineVan World Padel Tour… of Premier Padel…of de Franse kampioenschappen. Kortom, ze is een fan van deze sport.