DestijdsAPT Padel Tour Oeiras Open, we konden praten met de jonge Argentijnse speelster Nerea Derbis. Vanaf het hoogtepunt van haar 19 jaar vertelt ze over haar verhaal en haar carrière in de padel.

Padel Magazine : Vertel ons iets over je verhaal.

Nerea Derbis: Ik begon toen ik ongeveer 12/13 was en ik was een meisje dat altijd veel aan sport had gedaan: ik deed alles wat ik kon. Ik begon met tennis, daarna richtten mijn ouders een club op. Maar ik zei niet tegen mezelf: "Nou, ik ga mezelf wijden aan" padel en dan ga ik voor de profs spelen.

Ik deed dit omdat ik deze sport heel erg leuk vind, heel eenvoudig. En op een dag belde een meisje me om te vragen of ik met haar wilde spelen voor de kwalificaties voor het wereldkampioenschap. Ik zei ja, zonder te weten waar ik aan begon.

En aan het einde van dat jaar, in 2015, werden we tweede en werden we opgeroepen om met de nationale ploeg naar het WK te gaan. Ik ging naar het Wereldkampioenschap in Mexico en ik dacht "nou, misschien hou ik van deze wereld".

Ik ontmoette daar veel meer mensen en toen ik terugkwam uit Mexico vertelde ik mijn ouders dat ik met een coach wilde gaan trainen en zo is het allemaal begonnen.

Onvermijdelijke offers

PM: Hoe heb je besloten om te vertrekken om te proberen te leven van je passie, namelijk padel ?

n.v.t.: Door de jaren heen, van 2015 tot 2018, speelde ik met het nationale team. Naarmate ik vorderde, realiseerde ik me dat als ik wilde proberen van te leven... padel,,Ik moest naar Spanje. In Argentinië kun je door verschillende omstandigheden niet verder leven padel. Je kunt wel concurreren, maar je kunt er niet echt van leven.

Dus waren we ons met mijn ouders aan het voorbereiden op de dag dat ik meerderjarig zou worden en zou vertrekken. Ik ging eerst naar Malaga. Mijn laatste jaar als minor was 2020, toen COVID begon. Dus ik miste mijn laatste jaar minoring, ik miste mijn laatste jaar school… maar hey, het gaf me de kans om meer te kunnen trainen. Dus ik probeerde in 2020 te komen, maar omdat de grens gesloten was, kon ik niet. Mijn ouders waren blij omdat ze niet echt wilden dat ik wegging! Dus ik zei: "Nou, er gebeurt niets, we blijven trainen en als ik kan gaan, zal ik gaan".

Pas in maart 2021 lukte het me om een ​​akkoord te krijgen om de miljoenen papieren te kunnen doen die gedaan moesten worden om te kunnen vertrekken. Op dat moment zat ik al bij Cartri, een merk dat me vertelde “we vinden wel een plek voor je op de Malaga Academy”.

Ik vertrok, ging naar Malaga en studeerde daar een maand. En plotseling zei ik tegen mezelf: "Nou, ik ben hier niet goed, ik wil naar Madrid". En ik verhuisde naar Madrid omdat ik daar familie en meer vrienden had. En daar begon het allemaal.

PM: Je bent begonnen met het spelen van de World Padel Tour, dan de APT Padel Tour...

n.v.t.: Het was iets dat ik altijd op televisie had gezien. Het was een droom voor mij! En toen ik meedeed aan mijn eerste World Padel Tour, het was een revolutie omdat het iets is waar veel mensen van dromen, maar dat maar weinigen bereiken. Omdat het uit zo'n kleine stad kwam, had het veel gevolgen.

PM: Uit welk dorp kom je?

n.v.t.: Ik kom uit een klein stadje in het binnenland, 500 kilometer van de hoofdstad gelegen en we tellen 5 koeien (lacht), het is erg klein. Het heet Casbas. Ik weet niet of iemand het weet, het is tussen Bahía Blanca en Trenque Lauquen.

Een slecht voor een goed

PM: Vertel me hoe je je voelde toen je je vertrek moest aankondigen aan je familie.

n.v.t.: Het is niet zo moeilijk om te vertrekken. Tijdens de voorbereiding voelde ik me heel goed, hetzelfde als toen ik hier aankwam. Ik voelde me klaar en wilde hier komen. Nu, de avond ervoor, toen ik erachter kwam dat ik de volgende dag wegging, was ik gestrest. Maar ik wilde dit echt en ik wilde mijn familie verlaten om dit te gaan doen. Het leven is vol twijfels, maar je moet tegen jezelf zeggen: "Ik wil het proberen, want ik denk dat het erger zou zijn als ik het niet deed".

Het is moeilijk omdat we ver weg zijn en mijn familie niet bij me op bezoek kan, en ik ook niet, maar ik ben blij met het leven dat ik hier heb.

PM: Wat zou je zeggen tegen een meisje dat wil zijn zoals jij?

ND : Ik zou haar zeggen dat als ze het echt met heel haar hart wil, ze het moet proberen. Het belangrijkste vind ik de steun van de familie. Als je mensen achter je hebt die je altijd hebben gesteund en die je blijven steunen in goede en slechte tijden, moet je het proberen. Je moet vechten als je hier moet komen.

Ik moest me aanpassen, ik zou de hele ochtend trainen om 's middags te werken. Het is moeilijk omdat het veel opofferingen en veel vermoeidheid is. Maar uiteindelijk denk ik dat de extra mentale vermoeidheid als gevolg van de afstand, als we weten hoe we de positieve energie eruit kunnen halen, we het op het veld kunnen uiten.

Haar profiel als speler

PM: Hoe zou je je spel definiëren? Wat voor speler ben jij?

n.v.t.: Ik speelde altijd aan de rechterkant en heel recent begon ik meer aan de linkerkant te spelen en voel me eigenlijk op mijn gemak aan die kant. Een van de redenen waarom ik naar de linkerkant ben overgestapt, was dat ik me fysiek erg fit begon te voelen. En ik denk dat ik wordt gekenmerkt door veel geduld, nooit een bal verloren laten gaan.

Wat betreft de andere spelers, een kleine anekdote: mijn haar was iets korter en ik kreeg te horen dat ik van achteren op Gonzalez leek. Toen ik rechts speelde, vond ik Delfi Brea erg leuk. En nu ik mijn eerste avonturen aan de linkerkant beleef, vond ik Ari Sanchez erg leuk.

PM: Wat is je droom?

n.v.t.: Mijn droom is om altijd in elke wedstrijd mijn best te kunnen doen en altijd competitief te zijn. Een van mijn dromen voor dit jaar, toen ik begon met schrijven, was om een ​​team te hebben om mee samen te werken.

Ik ben geslaagd omdat ik een fysiotherapeut, een fysieke trainer, een padel en een entourage die mij steunt in Madrid. Het was al een droom die uitkwam. En het goed doen, voor mezelf zorgen met mijn maaltijden en mezelf zoveel geven in training enzovoort, dat geeft me vertrouwen.

Als de resultaten nu niet komen, komen ze op een gegeven moment, maar ik weet heel goed dat ik aan het einde van elke week ervan overtuigd ben dat ik alles goed heb gedaan en voor elke bal heb gevochten.

Bekijk het volledige interview hieronder:

Blanche Cretinon

Aanvankelijk aangetrokken door tennis, wil ik me interesseren voor padel om de verschillende verborgen kanten van deze sport te ontdekken. Daarom heb ik besloten om het team van Padel Magazine. Tot snel op het terrein!