Alexise Duchêne, aanvankelijk een tennisser, begon haar overgang naar padel samen met zijn partner Charlyne Tonda. Ze legt ons uit hoe ze in slechts twee jaar tijd van de 97e naar de 13e plaats op de Franse ranglijst is gestegen.

Zijn verhaal met de padel

“Het begon allemaal een beetje toevallig in 2019. Vrienden van mijn partner waren dat wel Aficionados du padel en nodigde hem uit om met hen mee te spelen. Hij stelde voor dat ik met hem mee zou gaan, en als tennisser maakte ik van de gelegenheid gebruik om deze sport te ontdekken. Daarna ben ik nog steeds blijven tennissen, ik oefende padel echt vrijetijdsbesteding. We kwamen één keer per week bijeen om een ​​paar ballen uit te wisselen, puur op speelse wijze. Dan was er in 2020 COVID, die mijn sportgewoonten verstoorde en als gevolg daarvan bleek mijn terugkeer naar tennis ingewikkeld.

Ik begon met tennissen op 5-jarige leeftijd en wijdde vervolgens vele jaren aan de sport. Nu ik de ranglijst van -15 heb bereikt, kan ik getuigen van de investeringen en nauwkeurigheid die dit vereist. Na verloop van tijd besefte ik echter dat ik mezelf niet langer in deze discipline bevond. Het huwelijksleven en de verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gingen, maakten het moeilijk om zo’n intense toewijding vast te houden, vooral als je elk weekend alleen reist. Tennis kan, ondanks de vreugden ervan, een eenzame reis zijn, en ik besefte geleidelijk dat ik het niet meer wilde. Als gevolg hiervan keerde ik beetje bij beetje richting padel. Deze overgang gebeurde vrijwel vanzelfsprekend, en tot mijn grote verbazing gebeurde de padel begon mij echt te plezieren.”

Van 97e naar 13e Frans in twee jaar

“Ik begon in december 2022 te spelen naast Charlyne Tonda, die tot op de dag van vandaag nog steeds mijn partner is. Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking de sleutel daartoe is mijn snelle vooruitgang. Sterker nog, de “uitdaging van padel”, wat ook een van de sterke punten is, ligt in het feit dat de inschrijving voor toernooien afhankelijk is van de gecombineerde rangschikking van het paar. 

En ik had een ranking die niet erg hoog was en zolang ik geen partner had die een goede ranking had, deed ik relatief ver mee in toernooien en kreeg ik snel te maken met topzaden. En vanaf het moment dat ik bij Charlyne was, die zeer goed gerangschikt was, konden we gemakkelijker aan toernooien meedoen en vooruitgang boeken. Voordat ik met haar speelde, paste ik met mijn ranking niet eens in de P2000, en nu zijn we geplaatst!

Ik denk dat wat ik heb gevonden in de padel, het gaat over plezier hebben en momenten delen met mensen van wie ik hou. Charlyne is een vriendin geworden, we trainen ook veel met mijn partner. Voor mij is het bijna het feit dat ik plezier heb waardoor ik vooruitgang heb geboekt. Ik wil de hele tijd spelen, het is erg leuk!”

Zijn vooruitgangsgebieden?

“Ik zou een opleiding moeten volgen bij leraren, denk ik. Als je uit het tennis komt, heb je nog steeds een goede basis, ook al is het maar even, en het is een beetje een valkuil omdat je de indruk hebt dat je niet per se al te veel behoefte hebt om te trainen. Terwijl als je in de Top 20 komt, je er niet meer komt als je niet traint. 

Ik heb geen coach die mij volgt, ik heb geen fysieke trainer, ik heb geen mentale trainer. Ik werk naast de padel, en Charlyne ook, dus we hebben niet veel tijd, maar we spelen veel spelletjes samen. We hebben het geluk dat we min of meer op dezelfde plek wonen en we trainen minstens twee keer per week samen.” 

De toekomst met Charlyne

'Ik ben van plan bij Charlyne te blijven, het is niet eens een discussie. We zijn allebei echt samen geëvolueerd. Ze was “vriendelijk genoeg” om mij te verwelkomen, omdat mijn ranking lager was dan die van haar en we kunnen het heel goed met elkaar vinden, zowel op als buiten het veld. Eerlijk gezegd denk ik dat we heel veel geluk hebben dat we elkaar hebben gevonden, we kenden elkaar al een beetje van tennis, maar de padel heeft ons dichterbij gebracht. Als we de weekenden samen doorbrengen, als we urenlang in transport zijn om naar toernooien te gaan, is het in ons belang om goed met onze partner om te gaan.” 

Alexise Duchêne en Charlyne Tonda

Zijn volgende toernooien

“We gaan meedoen aan de P1500 in Bordeaux en hebben een lijst gemaakt met toernooien waaraan we samen willen deelnemen. Aanvankelijk was het de bedoeling om iedereen de vrijheid te geven om met een andere partner aan andere wedstrijden deel te nemen. Uiteindelijk spelen we echter altijd samen, en onze band op het veld is zo sterk dat het idee om uit elkaar te gaan niet eens bij ons opkomt. We nemen deel aan alle P2000 en P1500, zonder de Franse parenkampioenschappen en de interclubs te vergeten. Wij staan ​​ook open voor enkele P1000’s, zolang ze niet te ver weg zijn. Mijn persoonlijke leven speelt een grote rol bij het organiseren van mijn sportkalender. Ik heb een partner die twee kinderen heeft en dat heeft uiteraard een belangrijke plek in mijn leven: ik doe niet alles wat ik wil, ik ga niet elk weekend weg.”

Haar doelen 

“Mijn partner is er groot fan van padel, en samen volgen we de FIP-toernooien. Onlangs hebben we een toenemende aanwezigheid van Franse spelers in deze competities opgemerkt, evenals Franse vrouwelijke spelers, die, ondanks dat ze lager gerangschikt zijn dan wij, ook deelnemen. Dit deed ons beseffen dat het aangaan van een avontuur binnen ons bereik zou kunnen liggen met Charlyne. Het beheren hiervan met onze respectievelijke banen vormt echter een echte organisatorische uitdaging. Maar waarom zou je dit jaar niet een FIP doen, zolang het niet te ver weg is.

Charlyne en ik zijn niet het pretentieuze type, maar het bereiken van de 13e plaats op de Franse ranglijst leidt er uiteraard toe dat we nieuwe mogelijkheden gaan overwegen. Het idee om onze baan op te zeggen is natuurlijk geen optie. Het is inspirerend om spelers van het Franse team, zoals Jessica Ginier en Lucile Pothier, te zien die erin slagen professionele carrières en competities op hoog niveau te combineren. DE padel biedt deze unieke kans om niet alles op te offeren om te slagen, althans op nationaal niveau. Ik heb het hier niet over het internationale circuit, waar de inzet totaal moet zijn, zoals Carla Touly, wier reis bewonderenswaardig is, maar offers met zich meebrengt.

Met Charlyne staan ​​we aan de poort van de Franse top 10, en het idee om te kunnen deelnemen aan de Franse teamtraining begint serieus in onze hoofden te ontkiemen. Dit zou een ongelooflijke kans zijn om onze grenzen nog verder te verleggen.”

remerciements

Ik wil graag mijn diepe dankbaarheid uiten aan enkele sleutelfiguren die een essentiële rol hebben gespeeld in mijn reis. Allereerst hartelijk dank aan Yannick Quignon, omdat je mij kennis liet maken met de padel. Ik moet ook een speciale gedachte sturen naar mijn maatje dat ik zo gepassioneerd ben en mij volg in dit project, bedank ik ook Charlyne Tonda, omdat je zo'n geweldige partner en vriend bent. Tenslotte wil ik het merk bedanken Wilson, mijn sponsor. Hun materiële steun en hun vertrouwen in mijn potentieel zijn waardevolle troeven.

Dorian Massy

Nieuwe volger van padelIk ben gefascineerd door deze dynamische sport die strategie en behendigheid combineert. Ik vind in de padel een nieuwe passie om te ontdekken en met u te delen Padel Magazine.