De jonge en getalenteerde Andoni Bardasco, voormalige top 20-wereld, kijkt terug op zijn tegenslagen en geeft ons zijn mening over de padelwereld en natuurlijk over zijn ambities nu hij operationeel is.

Jean-Marc Heard: Het 2016-seizoen is al in volle gang, kom je terug van een blessure kleine herinnering aan je sportdoelen voor 2016?

wereld padel tour andoni bardascoAndoni Bardasco - Ik val 2016 aan zonder echt doel, omdat mijn polsblessure me in het onbekende stort. Zijblessure en herstel, alles verliep beter dan verwacht, maar ik denk dat ik geluk heb gemist toen ik mijn beschermde ranglijst handhaafde (wat het mogelijk maakt om niet door de pre-qualifiers te gaan bij de eerste 6-toernooien). Als ik terugkom, raakt 3 van mijn partners gewond en moet ik het opnemen tegen Masters F. Belasteguin in Valencia en JM Diaz in Barcelona.

Voor een herstel was het erg moeilijk, de resultaten volgden niet, en ik sta achter de 100, omdat ik de pre-qualif moest spelen.

Alles is niet negatief, omdat ik een partner (Diogo Rocha) heb ontmoet die me elke training wilde laten vechten en alle vergaderingen wilde winnen die naar de WPT aan de finaletafel leidden.

Zijn dingen bij terugkeer van een blessure noodzakelijkerwijs ingewikkelder dan normaal? Heeft dit invloed op trainingsprogramma's?

In mijn geval had het een enorme invloed. Ik ben gewend aan een zeer goed fysiek niveau en de hervatting van de training, ik had de arm van een kind van 10 jaar! Dit dwong me om het technische gedeelte heel rustig te hervatten en in de sportschool te werken om mijn fysieke kracht te herwinnen zonder de saix delen van mijn lichaam (elleboog, schouder, rug) te veranderen.

andoni bardasco partner wereld padel tour
We stellen ons voor dat als de resultaten niet volgen, de veranderingen van partners vrijwel onmiddellijk plaatsvinden ... sinds 2015 is het professionele circuit in volle gang!

Het hangt af van de gevallen en de spelers ... Ik denk dat een paar een team is, en dat als de resultaten niet aankomen, de enige oplossing om de defecten te corrigeren, het werk is.

Veel padel-professionals zijn bang om de kwalificatiewedstrijden te spelen en wisselen van partner zodra ze een paar punten verliezen om de finaletafel te behouden. Het hangt ook af van het moment van de carrière van de speler en zijn persoonlijke doel: de speler met grote ambities zal meer geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van de partner dan in zijn hoofdpunten; en aan de andere kant ... de speler die niet in de rangorde probeert te tuimelen, zal berekeningen uitvoeren om geen plaatsen te verliezen en de juiste partner kiezen.

Zie je een evolutie, veranderingen op het WPT-circuit?

Het WPT-circuit is steeds professioneler geworden en dit is uitstekend nieuws.

Aan de mediazijde blijft de groei van het circuit niet onopgemerkt en ik zou zeggen dat de padel een steeds belangrijkere plaats inneemt.

bardasco andoni padel... als waarnemer en speler van de zondag merk ik op dat het niveau previas previas en Challengers erg hoog is ... met zeer omstreden wedstrijden en een intensiteit die bijna hoger is dan in de tafel ...

Ja, zelfs als we spreken van de "niet-top" -paren van het circuit, is het zeker dat veel spelers die gewend zijn aan de finaletafel er niet in slagen om de kwalificaties systematisch te passeren.

Ik heb het kunnen controleren, want het is de derde keer dat ik een seizoen buiten de top 100 begin (de eerste was in 2009 toen ik 16 jaar was): alles is gemakkelijker als we aan tafel zitten definitief. De kwalificerende en pre-kwalificatiewedstrijden zijn altijd erg strak, je moet 2 per dag spelen, enzovoort.

U komt uit Baskenland, vertel ons over de tegenstellingen die u waarneemt tussen de Franse padel en de padel, echte sport voor iedereen in Spanje.

In Frankrijk speel je geen padel (lacht) ... maar praat je liever over tennis op een klein veld. Geen zorgen, de padelsituatie in Spanje was een paar jaar geleden vergelijkbaar.

Ons grote geluk is dat we konden rekenen op de komst van Argentijnse spelers en coaches: de taalbarrière bestond niet en de dingen waren vrij eenvoudig gedaan.

Ik veronderstel dat beetje bij beetje, in Frankrijk, de beoefenaars zullen worden geïnspireerd door padelspelers, en dat jonge mensen de kans krijgen om padel te leren in specialiteit van school-strucuture.

In Frankrijk, de paddlesport in fase van eclosie, recent geïntegreerd door de FFTennis die zijn cijfers en enkele prestaties telt (H Euro FIP titel + HF wereldkwalificatie 2016) ... de FFT lijkt eindelijk de competitie te promoten (toernooien met €, revsion van de spelformaat) ... evenals de vrijetijdsbenadering ...

Ik weet niet of het een goed idee is om de wolf voor de schapen te laten zorgen ...

In Spanje, ja, heeft de padel sommige amateurtennisspelers "gestolen", maar het is ook een sport die mensen die geen zin hadden om te bewegen een nieuwe fysieke activiteit liet beginnen!

De FFT heeft ongetwijfeld de middelen om padel te ontwikkelen ... blijft om de cruciale vragen te beantwoorden: hoe zal de FFT de toekomst van de padel beschouwen? Welk belang zal het hem geven? Enz.

Dus wat ontbreekt er voor Frankrijk om in te halen?

Ik denk niet dat het een kwestie van vertraging is, Frankrijk als geheel bevindt zich nog in de ontdekkingsfase, het niveau zal geleidelijk stijgen.

De generatie die op dit moment aan het leren is, zal zijn prestaties doorgeven aan de jongeren, en ze zullen echt padel spelen.

Vanuit mijn oogpunt is het erg ingewikkeld om tennissers in het padel te spelen, en niet over het tegenovergestelde te praten!

Het is noodzakelijk om jongeren de padel te laten betreden en doelen te stellen. In mijn geval, heel jong, put ik mijn motivatie uit de aanwezigheid van WPT in Bilbao, en zie ik goede regionale spelers evolueren, identificeer ik me en dat duwt me tot vooruitgang.

Is de vorming van de jongere generaties geen essentieel punt?

Natuurlijk is het nog steeds noodzakelijk om de middelen en de kennis te hebben om te kunnen trainen!
... de passage "training" in Spanje verplicht is?

Enkele Franse spelers die naar Spanje kwamen.

Twee oplossingen: de spelers komen hier, of de clubs waar de FFT technici in staat stelt hun kennis over te dragen, in Frankrijk.
Wat zou het alternatief zijn (door de trainingsbox in Spanje gaan)?

Hier is een manier die werkte in Portugal, waar de federatie (FPP) een wedstrijdgroep organiseerde die de beste spelers verzamelde (inclusief Diogo Rocha, mijn partner): naast economische hulp om hun aanwezigheid op het WPT-circuit te verzekeren, de tops spelers vertrouwen op de coach Juan Manuel Rodriguez (voormalige top 30 WPT) als aanvoerder, referent die ook optreedt als trainer voor lokale coaches.

Zijn alle Spaanse / Portugese / Argentijnse padelspelers ook competitief, zelfs voor een carambar ?

Ik kan niet over anderen praten, omdat ik niet iedereen ken.

Voor mij, zodra je een beetje cola wedt, dwingt mijn trots me om te winnen!

padel andoni bardascoTot slot, ten slotte, een club, in het bijzonder een persoon, een merk dat je wilt bedanken?

Mijn familie is erg belangrijk voor me, en ik heb de beste vrienden die we kunnen hebben ... zij zijn het die mij steunen en die op de ingewikkelde momenten naast me zijn geweest. En natuurlijk, merken die hun vertrouwen hebben behouden na 3 jaar van kombuis en 2 polsbewerkingen: Star Life, Danagas en Infisport.

Van de Madrid-uitdager zal ik de nieuwe sponsor van 1, Angola Invest, gaan vertegenwoordigen.

Geïnterviewd door Jean Marc Herard / Padel Buzz

Fotocredits: Paco Valdivia

Jean-Marc Herard

Jean-Marc Herard is de chroniqueur Padel Magazine internationaal. De inwoner van Barcelona biedt ons een meer internationale visie op padel, met name met zijn kroniek Padel Buzz. JMH is de scanner van de wereldpadel.