Een T Padel Magazine we houden van mooie verhalen en interessante ontmoetingen. We hadden het geluk om even te kunnen kletsen met Cecilia Baccialupo, pionier van padel in Argentinië sinds de jaren 1980.

De voormalige wereldkampioen en nummer 1 kwam terug voor ons over haar begin, haar carrière en vertrouwde haar visie op de padel actueel.

Nummer 1 al bijna 10 jaar

Padel Magazine : Vertel ons over je begin in de wereld van padel en hoe heb je deze sport ontdekt?

Cecilia Baccialupo "Om het kort te maken, ik begon op padel in 1986 toen ik op vakantie was in Punta del Este, Uruguay. Er was een veld op het strand waar ik heen ging en ik was uitgenodigd om deze sport te proberen. Ik vond het geweldig en dacht dat het iets voor mij was. Mijn hele leven tennis ik al en bovenal speel ik graag dubbel. Bovendien speelde ik toevallig Baskische pelota, waardoor ik me vertrouwd kon maken met de muren.

Toen deed ik mee aan mijn eerste wedstrijd in de categorie mannen omdat er niet genoeg dames waren en met mijn partner hebben we die gewonnen. Sinds die dag ben ik de promotor van de padel vrouw naast Adriana Costagliola. Ik kwam in contact met de voorzitter van de vereniging van Madrid en zo werd in 1989 het eerste vrouwentoernooi georganiseerd.

Voor mij vanaf het begin de padel werd zonder onderscheid aan iedereen opgedragen. In Argentinië speelde iedereen en het was vanaf de jaren negentig dat de padel ontplofte daar. Zozeer zelfs dat we in één keer tot twee miljoen beoefenaars konden tellen. Er werden steeds meer heren- en damestoernooien geboren. Het was echt een sport voor iedereen. Desalniettemin waren zowel de prijzen als de contracten met de sponsors veel voordeliger voor de heren maar dat is niet nieuw en we zien het in bijna alle sporten.

PM: Vertel ons over je evolutie in de padel

CA: “Ik ben begonnen met het geven van lessen in padel, was ik ook leraar lichamelijke opvoeding en was ik lid van de vereniging van padel Argentinië. Zo organiseerden we samen met andere leerkrachten de eerstewereldjeugd. In 1989 speelden en wonnen we ook de allereerste Masters in Madrid met Adriana Costagliola en drie jaar later won ik de World Cup in Sevilla met China Mazzuchi. In 1994 herhaalden we de prestatie in Mendoza in Argentinië met Adriana Costagliola en twee jaar later behaalden we een derde wereldtitel in de Spaanse hoofdstad.

Bijna 1 jaar stond ik op nummer 10. Ik stopte als professionele speler toen ik zwanger werd, maar ben zeer actief gebleven in de ontwikkeling van de padel.

Na al die jaren besloot ik een stichting op te richten voor mensen met een verstandelijke beperking, zodat ze kunnen sporten. We zijn begonnen met de padel en daarna voegden we andere disciplines toe, zoals voetbal, tennis, hockey of zelfs basketbal.”

PM: Waarom de padel explodeert het nu en niet eerder?

CB: “Ik denk dat het feit dat de padel is een sport geworden die een beetje meer op de televisie wordt uitgezonden en via sociale netwerken wordt gepubliceerd, helpt enorm bij de ontwikkeling ervan. Bovendien is het best een spectaculaire en aangename sport om naar te kijken. De games zijn een waar spektakel. Daarom wil ik al die mensen bedanken die hun steentje aan het gebouw hebben toegevoegd en die de hebben gemaakt padel wees nu waar het nu is. Mijn droom zou zijn dat deze discipline Olympisch zou worden."

Het alt-attribuut van deze afbeelding is leeg, de bestandsnaam is Diego-Maradonna-et-Cecicila-Baccigalupo-1024x576.jpeg.
Diego Maradona en Cecilia Baccigalupo

Verenigen om de regels te harmoniseren

PM: Kon je je voorstellen dat je op een dag zou zien? padel op Roland Garros?

CB: “Toen ik in 1990 werd geroepen om de padel in Frankrijk ging ik naar Toulouse voor een evenement met journalisten en atleten. De persoon die contact met me opnam, vertelde me dat als de padel vertrok in Frankrijk, op een dag zouden we hem op Roland-Garros zien. Dertig jaar later had ik het geluk het eerste toernooi op Roland-Garros bij te wonen en het was ongelooflijk."

PM: Wat is er voor jou geëvolueerd in de? padel de afgelopen 20 jaar?

CB: “Ook toen waren de regels anders. Toen we in Spanje of Argentinië speelden, konden sommige punten van de regels per land verschillen, bijvoorbeeld de service. In Spanje serveerden de spelers op schouderhoogte terwijl dat in Argentinië niet zo was. Maar we zijn er allemaal in geslaagd om de regels te harmoniseren.

Bovendien, als we het fysieke deel nemen, waren de spelers destijds minder voorbereid dan nu. Ze hechtten niet zoveel belang aan hun fysieke voorbereiding als professionele spelers tegenwoordig. Laten we er ook aan toevoegen dat beoefenaars destijds meer ongedwongen fouten maakten dan nu.

Le padel vandaag is veel technischer en tactischer met de viboras, bandejas of de "par3" die de spelers buiten de baan weten te herstellen. We hadden geen leraar om ons al deze aspecten te leren.

Ik denk dat elke stap van de padel interessant is en dat de evolutie positief is. Vandaag kunnen we prachtige wedstrijden bijwonen, zowel bij de heren als bij de dames."

PM: Wat is uw mening over de boom in? padel maar ook aan de meer negatieve kanten, zoals conflicten tussen circuits. Waren er al spanningen op institutioneel niveau?

CB: “Eerlijk gezegd ben ik heel blij dat mijn sport wereldwijd een bekende discipline wordt. Wat betreft conflicten zijn er altijd wel wat geweest, maar ik geloof oprecht dat we ons allemaal moeten verenigen tussen spelers, verenigingen, circuits om samen te groeien. Het is de beste oplossing voor sport."

PM: Wat doe je vandaag?

CB: “Ik woon in Argentinië, maar ik ontwikkel trainingen over de hele wereld. Dit jaar was ik bijvoorbeeld in Milaan en volgend jaar zal ik hoogstwaarschijnlijk in Frankrijk en Spanje zijn. Ik zou heel graag naar andere landen willen reizen waar de padel groeit meer en meer als Zweden of Qatar. Ik ben gepassioneerd en wil al mijn kennis en ervaring kunnen doorgeven aan al deze nieuwe spelers, of het nu mannen, vrouwen of kinderen zijn.

Maar wat me nog meer plezier zou doen, zou zijn om mijn kennis van padel aan alle mensen met een handicap zodat ook zij kunnen genieten van de 20×10.

Ik wil er ook nog aan toevoegen dat we een stichting gaan openen in Spanje en dat we trainingen en toernooien gaan houden met het oog op het doneren van de gelden aan deze vereniging.

Instagram: Fundación Baccigalupo

Sébastien Carrasco

Fan van padel en van Spaanse oorsprong, de padel stroomt door mijn aderen. Heel blij om mijn passie met u te delen via de wereldreferentie van padel : Padel Magazine.