Dorian Navarro, slachtoffer van een tragisch ongeval in juli 2017 tijdens een kampeervakantie, raakte verlamd na een "stom spel" dat erin bestond hem wakker te maken door zijn tent in de auto te slepen, met een snelheid van 40 km/u. Resultaat: de tent raakt een boom en Dorian heeft een breuk van twee rugwervels.

Sterk van karakter en vastberadenheid, deze voormalige brandweerman en badmeester laat zich niet verslaan door deze moeilijke beproeving en wijdt zich volledig aan padel stoel, een soort reddingslijn.

Zijn moed, zijn vasthoudendheid en zijn onfeilbare zal hem vandaag tot de Franse nummer 1 in de discipline hebben gemaakt.

Van tennis tot padel, het is een verhaal

Ik was al eerder tennisser, op mijn kleine niveau. Maar na mijn ongeval ben ik meteen weer gaan sporten in een revalidatiecentrum en in september 2018 heb ik besloten om er echt in te gaan. Dus ik keek een beetje naar wat er mogelijk was, en ik ging naar rolstoeltennis omdat de club in mijn stad een rolstoeltennisafdeling had.

Dus deed ik vier jaar rolstoeltennis, waarin ik de Franse nummer 10, 60e van de wereld en 69e in het dubbelspel werd.

Achter dit alles had ik in juni 2022 wat problemen, waaronder een in mijn rechterschouder na mijn ongeval (een gebroken schouderblad). Ik was al voorgesteld aan padel September 2021.

Vrienden hadden me gebeld om de 4e speler van een spel te zijn en ik vond het meteen leuk. Dus daarna ging ik verder, we hadden onze kleine wekelijkse bijeenkomst van padel, maar ik bleef toch 100% gefocust op tennis.

In februari 2022 deed ik mee aan het eerste toernooi van padel rolstoel goedgekeurd door de Franse tennisfederatie, die plaatsvond in Nice. Ik had me in eerste instantie nooit kunnen voorstellen dat ik dat zou doen! Maar ik zei tegen mezelf dat als ik naast tennis twee of drie toernooien per jaar zou kunnen doen, het altijd leuk zou zijn, bovendien dat ik deze sport erg leuk vond. Beetje bij beetje kreeg ik er zin in.

In september 2022 heb ik daarom de beslissing genomen om te stoppen met tennissen om me voor 100% te kunnen wijden aan padel omdat ik besefte dat het plezier op het spoor van padel was belangrijker dan op de tennisbaan. Vanaf september 2022 ben ik daarom 100% gaan trainen padel, met hetzelfde ritme dat ik had bij tennis.

Ik sloot 2022 af met een overwinning op de French Masters met mijn teamgenoot. Ik begon het seizoen 2023 in Frankrijk correct, aangezien ik in mijn eerste vier Franse toernooien drie overwinningen en een finale behaalde.

Wat ik leuk vind aan padel- fauteuil, het is het feit van het mengen van een individuele en collectieve sport. Ik hou ook van het feit dat het een basissport is, met weinig netto beklimmingen. Wat me overtuigde om er zeker naar over te stappen padel, het is niet alleen dit aspect van nieuwigheid dat mij werd aangeboden, maar ik vind ook dat deze sport aantrekkelijker en minder individualistisch is dan tennis.

DORIAN NAVARRO VIJF PADEL CUP

Nieuwe doelen voor de Franse nummer 1 in padel fauteuil ?

Als doel moet ik nu al mijn plek als nummer 1 behouden. Het is echt het hoofddoel, aangezien de internationale tour voorlopig nog niet vastligt. Dus plotseling blijft Frankrijk mijn eerste doel.

Maar ik heb ook twee andere doelen, namelijk om in Spanje te kunnen presteren en om vanaf vrijdag ook goede resultaten te kunnen behalen in het nationale team. de Wereldkampioenschappen padel-fauteuil. Ik zal daarom het Franse team vertegenwoordigen in Spanje.

2023, het jaar van alle uitdagingen

2023 is het jaar van hemelvaart, hopen we. Ik denk dat dit jaar cruciaal gaat worden, want we hebben meer nodig dan alleen spelen. We moeten ook de padel leunstoel en het is erg energie-intensief, dat wil zeggen dat we moeten gaan werven, we moeten verwachten dat ons nee wordt verteld...

Ik ben het niet alleen, er zijn ook veel mensen bij dit alles betrokken, en we proberen echt allemaal dezelfde kant op te gaan.

Wanneer staan ​​we weer op de piste met Tony Boval?

Op dit moment hebben we niets samen geprogrammeerd, maar ik hoop snel weer met hem te kunnen spelen. Daar bestaat onvermijdelijk het risico van een zomerstop op de kalender gezien de hitte … maar ja, ik hoop dat we elkaar in de tweede helft van het seizoen weer zullen ontmoeten.

Ik heb veel plezier met hem gehad, dus ik hoop echt dat ik weer met Tony kan concurreren.

Dorian-Navarro-en-Tony-Boval

Werk nog steeds voor de discipline om beter erkend te worden

Le padel komt in Frankrijk in 2023 in een stroomversnelling. Iedereen duwde in dezelfde richting, wat leidt tot een fantastische ontwikkeling. Voor mij is het universum mentaal anders.

Ik neem bijvoorbeeld het geval van Italiaanse spelers die als spelers worden beschouwd en uitgenodigd. In Frankrijk, al onder de validen, is het ingewikkeld, dus we zijn laat, zoals in alle sporten. Frankrijk mist deze geest van gezelligheid.

We moeten onze sport, die nog steeds een beetje obscuur is, onder de aandacht brengen. Sommige mensen doen hun werk niet als het om zichtbaarheid gaat. We zouden er meer mensen over moeten laten praten. Het was Christian Collange die het ding deblokkeerde.

Het is een oorlog geweest om toernooien te organiseren (eerste tentoonstelling in 2017 en sindsdien niets in 5 jaar). Het mist de steun van federaties die ondanks de prestaties van Franse atleten niet op het niveau zitten. Hopelijk houden ze woord en laten ze zich inspireren door andere landen.

Ook in Spanje kwamen profspelers onze competitie bekijken, wat in Frankrijk ondenkbaar is wegens te weinig zichtbaarheid.

Gebruik sociale netwerken

Op mijn schaal zijn sociale netwerken een geweldige communicatiemiddel. Voor mij is deze betrokkenheid verplicht. Sociale netwerken verstandig gebruikt, het is ongelooflijk, dus ik probeer ze op mijn kleine niveau zo goed mogelijk te gebruiken. Het spel is de kaars waard!

Ik ontwikkel dit op Instagram tijdens de zomer, maar niet voor glorie. Wat mij interesseert is het uitvoeren van projecten. Met de wil en het verlangen kunnen we geweldige dingen doen. Als ik mensen kan helpen die doormaken wat ik heb meegemaakt, heb ik alles gewonnen! Misschien heeft het over vijf jaar dingen voor elkaar gekregen, maar in ieder geval is het voor mij een noodzaak om dat te doen.

De toekomst van padel stoel

Wat voor mij op dit moment het belangrijkste is, is een ontwikkeling van het Franse team en betere hulp van de federatie. Ik weet dat ze veel doen, maar hier is het, om echt rekening met ons te houden, dat zou geweldig zijn!

Op internationaal niveau zou het zijn om op een of ander moment aan te komen om een ​​internationaal circuit te hebben. Zo komt het er niet van, maar bijvoorbeeld het initiatief voor het WK komt van de Spaanse Handisport Federatie. Dus ik hoop dat deze samenwerking in de toekomst zal worden voortgezet.

Eleonore Coulibaly

Wat een genot om journalist te zijn midden in de padel, een aantrekkelijke groeiende sport. Ik hoop dat u geniet van de aangeboden inhoud. Tot binnenkort wellicht op de piste!