Manuel Vives legt de moeilijkheden van voetballers uit padel die niet tot de beste ter wereld behoren, blikt ook terug op zijn start van het seizoen en deelt met ons zijn visie op de evolutie van de padel.

Een nieuw avontuur in Madrid

“Dit jaar ben ik naar Madrid verhuisd, ik sloot me aan bij Dylan Guichard en Thomas Leygue aan de CEPAC-academie van Mati Diaz en Gaston Malacalza, twee legendes van padel. Ik begon in februari na een kleine fysieke voorbereiding in Parijs. De reden voor deze verandering is dat de ‘Daltons huisgenoot’ eind vorig jaar uit elkaar ging omdat iedereen zijn eigen weg ging.

Bij Barcelona was ik absoluut fan van coach Pablo Ayma, onze coach, maar de teamtrainingen waren niet altijd even geweldig en hij was niet erg beschikbaar. Ik wilde doorgaan in Spanje terwijl ik in een gedeelde accommodatie bleef. Julien was met zijn vriendin vertrokken, Philémon twijfelde en Dylan ging naar Madrid. Omdat ik heel goed met hem overweg kon en ik wist dat hun academie erg aardig was, besloot ik deze verandering door te voeren.”

Manuel Vives en Julien Seurin

Schouderproblemen...

Dus ik bevind me in Madrid en tot nu toe heb ik niet de resultaten behaald die ik wilde. Helemaal aan het begin van het jaar speelde ik in Australië, maar het seizoen was nog niet echt begonnen, het was wel een beetje speciaal. Maar Julien Seurin en ik wonnen twee toernooien, wat erg goed was.

Daarna heb ik aan twee toernooien deelgenomen Premier Padel met Jérémy Scatena en daarna speelde ik twee FIP-toernooien met Jérôme Inzerillo die heel slecht verliepen: we verloren twee keer van Thomas Vanbauce en Maxime Joris, die momenteel erg goed spelen.

Voor deze twee toernooien had ik een terugval van mijn schouderprobleem: mijn schouder ontwrichtte meerdere keren en ik ontwrichtte hem vlak daarvoor opnieuw. Vanaf dat moment begon ik een zekere angst te voelen, ik heb twee nederlagen gehad en ik ben een maand lang extreem slecht geweest in trainen, ik probeer veel dingen te veranderen. Ik heb een mental trainer gevolgd, ik train hard, zoals altijd, en ik heb er vertrouwen in dat de situatie zal verbeteren, want dit zijn altijd periodes. Ik heb ervaring met dit soort situaties en ik weet dat na regen het goede weer komt.”

Verkrijg 50 plaatsen op internationaal niveau

“Het is best lastig om op internationaal niveau doelen te stellen, omdat de ranglijst heel bijzonder en slecht ontworpen is. Ik begon het jaar op de 170e plaats, en mijn doel was om rond de 120e te eindigen. Als je dat zegt, zeg je tegen jezelf: 'Hij wil maar vijftig plaatsen winnen, dat is niet ongelooflijk.' Maar de 50e plaats heeft meer dan het dubbele van mijn punten, dus dat is al een groot doel. In werkelijkheid is het doel om aan het eind van het jaar mee te kunnen doen Premier Padel met iemand die evenveel punten heeft als ik, zonder dat je iemand hoeft te vragen die meer punten heeft. Maar dat zou neerkomen op een plaats op de 120e/130e plaats in de wereld.”

Manuel Vives

Gebieden voor verbetering

“Qua spel moet ik meer gestructureerd zijn. Dat is altijd mijn probleem geweest, want ik speel veel op instinct, een beetje zoals een tennisser. Ik ben een linksbenige speler van 1m75, wat voor deze positie als klein wordt beschouwd. Je moet, zo vind ik, extreem gestructureerd zijn om jezelf als linkse speler te profileren, heel regelmatig te zijn en echt te weten wat je moet doen. Het is absoluut het tegenovergestelde van wat ik oorspronkelijk deed. Het verklaart ook de wat ingewikkelde periode en al die veranderingen.”

Een nieuw racket om te blijven verbeteren

“Ik heb een maand geleden van racket gewisseld, van de Python 11 naar de Python 12 Silver. De 11 beviel mij heel goed, maar de 12 Silver is nog harder en stijver, wat ik vooral waardeer bij een racket, vooral afkomstig van tennis.

Het behoudt alle voordelen van de 11, dat wil zeggen dat het een zeer gemakkelijk te hanteren rond racket is. In de verdediging kunnen we bijna doen wat we willen. De stijfheid vergemakkelijkt de impact op de bal, of het nu gaat om een ​​aanval, een volley of een smash, terwijl het gevoel van controle behouden blijft. Ik denk dat het een goed compromis is. Hoewel het een defensiever racket zou moeten zijn, kun je door de stijfheid ook goed aanvallen.”

Moeilijk om financieel rond te komen

“Het is ontzettend moeilijk om financieel rond te komen, dat weet iedereen. In Frankrijk zijn er maar vijf of zes van ons die erin slagen min of meer in evenwicht te blijven. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik ben niet ver weg. Ik denk dat ik driekwart van mijn uitgaven dek. Een seizoen kan tussen de € 40 en € 000 kosten.

Ik denk dat ik dankzij mijn sponsors driekwart kan dekken. Ik heb ook enorm geluk dat ik ouders heb die mij een beetje kunnen helpen. Met de hulp van mijn ouders en mijn spaargeld kan ik dit beroemde laatste kwartaal dekken. Achteraf verandert het feit dat je slecht of goed speelt, financieel gezien, niet veel, want het is niet zoals bij tennis, waar je, als je slecht speelt, minder geld verdient. In mijn geval levert goed spelen mij per jaar slechts 1000 of 2000 euro meer op, wat belachelijk is. Prijzengeld neemt een belachelijke plaats in, ongeveer 90% tot 95% van het geld komt uit sponsoring.

Aan de andere kant is er een duidelijke mentale impact: slecht spelen is kostbaar voor het seizoen, en zelfs als je de hulp van je ouders hebt, voegt het veel mentale druk toe en roept het veel vragen op.”

Strategieën voor het aantrekken van sponsors

“Om er doorheen te komen, moet je óf heel sterk zijn en naam maken, óf de beste manier is via sociale netwerken. Door veel toernooien te winnen, krijg je bekendheid, wat helpt bij het aantrekken van sponsors, maar het is ook mogelijk om jezelf beter bekend te maken dankzij YouTube, TikTok, Instagram… Het is noodzakelijk om regelmatig te posten, maar het helpt enorm om abonnees te krijgen.

Qua inkomsten verdien ik niet direct iets met mijn YouTube-kanaal, maar dankzij dit kanaal heb ik waarschijnlijk sponsors gekregen die mij veel meer hebben opgeleverd dan ik zonder zou hebben gehad. Ik kan er geen precies getal op plakken, maar het helpt me zeker enorm. Als u een goede zichtbaarheid heeft op de netwerken, zullen sponsors in de verleiding komen om in u te investeren. Geld verdienen, tot de besten behoren en sponsoren aantrekken is erg lastig en voorbehouden aan een hele kleine elite. Je sociale netwerken ontwikkelen is lastig, maar het blijft betaalbaarder.”

Manuel Vives

Zijn visie op padel In de komende jaren

“Ik denk dat we het er over het algemeen allemaal over eens zijn dat het een ongelooflijke groei is en dat deze blijft groeien. Het circuit Premier Padel is erg goed en zal zich op deze manier blijven vestigen, met steeds meer professionele toernooien.

Op nationaal niveau denk ik dat we ook op de goede weg zijn. Omdat ik er niet volledig bij betrokken ben, kan ik niet alles weten, maar het lijkt mij dat de acties van de Franse Federatie vruchten beginnen af ​​te werpen. De toevoeging van Benjamin Tison als hoog niveau en sportmanager is een enorme troef. Iemand hebben die op de tour heeft gespeeld, die tot de beste behoort en die echt gepassioneerd is over de ontwikkeling van de padel, dit is een groot voordeel. Ik denk dat dit enorm zal helpen, vooral op jeugd- en opleidingsniveau, misschien zelfs om een ​​nationaal trainingscentrum op te richten. Dit zal zeker de evolutie van padel en helpen dit alles op nationaal niveau beter te structureren.”

De punten die hij graag zou zien evolueren

“Ik wou dat we niet naar Spanje hoefden om te verbeteren en op het circuit te kunnen spelen. We worden er allemaal toe gedwongen, op een paar uitzonderingen na, zoals de academie van JT Peyrou aan de Big Padel die nog steeds goed vrucht draagt. We zien dat JT erin is geslaagd spelers op te leiden die op internationaal niveau perfect competitief zijn, maar verder is het erg lastig.

Er zijn ook de twee jonge mensen, Yoan Boronad en Timéo Fonteny, die opmerkelijke prestaties leveren, voor hun leeftijd en dat terwijl ze alleen in Frankrijk trainen, maar dit zijn uitzonderingen en we hebben veel meer competente coaches en trainingskampen nodig. Wat betreft competente coaches is dit geen kritiek op de Fransen, het is gewoon normaal dat de Spanjaarden, die veel eerder begonnen zijn, nog steeds een stap voor zijn…’

Dorian Massy

Nieuwe volger van padelIk ben gefascineerd door deze dynamische sport die strategie en behendigheid combineert. Ik vind in de padel een nieuwe passie om te ontdekken en met u te delen Padel Magazine.