18e Franse speler van padel (beste ranking 17) en voormalig -4/6 in tennis, Marie-Amélie Dardaine, 22, is nogal discreet. Toch is het de Top 20 speler die dit jaar de meeste toernooien heeft gespeeld (27)!

Zozeer zelfs dat de linkshandige vrouw uit de PACA-regio zich vandaag voor 100% inzet voor de padel. Ze vertelt over haar begin, haar twijfels, haar successen en haar ambities.

Van tennis tot padel bijna naadloos

Ik begon met tennis toen ik 3 was en speelde tot mijn 20e. Ik heb deelgenomen aan de Pôle France de Boulouris bij Saint-Raphaël in het zuiden van Frankrijk in de categorie 12/13 jarigen. Ik was een van de beste Franse spelers in mijn categorie.

Tot de eerste bevalling was ik volledig bezig met tennis, ook al had ik al een beetje getest padel in 2020. Met mijn broer kochten we een pala en deden we mee aan een toernooi. Ik vond het leuk, maar ik ging door met tennissen. Dan zou ik zeggen dat de Covid mijn dynamiek en mijn evolutie in tennis heeft gebroken. Ook had ik misschien wat minder motivatie.

Je zou kunnen zeggen dat ik serieus ben geworden padel in 2021. En in slechts twee jaar wist ik de Franse top 20 te bereiken. Dus op dit moment zit ik in een zeer goede dynamiek, vooral sinds ik onlangs heb verslagen voor de eerste keer spelers van het team van Frankrijk. Dus dat motiveert ons om in deze richting verder te gaan.

Marie-Amelie Dardaine

COVID was de trigger

In mei 2020 hervatte ik het tennis na de Covid, maar ik voelde een verlies aan motivatie. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en de padel is duidelijk geworden. Ik begon veel te spelen, en vooral in toernooien.

Het is waar dat ik meer een concurrent ben en ik heb mijn begin in de padel rechtstreeks uit de competitie. In mijn regio heb ik het geluk toegang te hebben tot veel tests van padel. Ze zijn vaak P100 of P250, en het was perfect om te beginnen en vooruitgang te boeken.

Een luchtspel, een volley die me helpt

Ik heb een luchtspel. In tennis heb ik altijd een goede service en een goede volley gehad. Ik denk dat deze voordelen vertienvoudigd worden in de padel. Dit agressieve spel vinden we niet echt terug in de padel. En dit is wat me in staat stelt om op dit moment positief te evolueren.

We gaan onze gezichten niet bedekken. Helaas zijn er momenteel maar een paar competitieve spelers in de padel, of in ieder geval niet genoeg. Het zou leuk zijn als er meer waren.

Maar plotseling, als je een beetje speelt en je hebt de tennishand, denk ik dat je snel hogerop kunt komen op de ranglijst. Bovendien zijn er voorbeelden genoeg.

Marie-Amelie Dardaine

Onze 1er P1000 met Louise Bahurel

Met Louise was het pas ons tweede toernooi samen, en we zijn erin geslaagd om onze eerste P1000 samen te winnen, een beetje een verrassing in die zin dat we tegenover twee spelers van het Franse team stonden die op papier favoriet waren.

In de eerste set kregen ze een 6/1. En ze werden wakker. Maar bovenal zei ik tegen mezelf: “Het kan: we kunnen ze verslaan!”

Louise geloofde er vanaf het begin in. Voor de wedstrijd vertelde ze me dat ze binnen ons bereik waren. Maar stiekem had ik een beetje moeite om het te geloven. Ik had bij de start meer reserves omdat ik mezelf voorhield dat de stap voorlopig nog wat hoog was.

Uiteindelijk is het doel om op dit niveau te komen en zelfs nog verder te proberen. We weten dat er onder de meisjes twee Franse speelsters zijn die boven staan, namelijk Léa Godallier en Alix Collombon. Aan de andere kant, achter is het speelbaarder, en deze overwinning in deze P1000 stelt ons in staat om te hopen op een plek in het Franse team.

De trigger met de stage van Team Frankrijk

Toen Robin Haziza, de aanvoerder van het Franse damesteam, mij belde voor deze stage, klikte er iets. Dit was de aanleiding.

Afgelopen oktober heb ik de selectiecursus gedaan en Robin vertelde me dat als ik verder wilde, ik er vol voor moest gaan. Dus heb ik afgelopen november mijn baan opgezegd. Ik was verantwoordelijk voor de sector in een structuur van hulp aan de persoon. Ik stopte met alles om me er volledig aan te wijden padel. Vandaag ben ik 100% padel.

En ik ga me niet verstoppen, het is duidelijk dat het vandaag mijn doel is om te proberen een plaats te bemachtigen in dit Franse team in 2023.

Mijn officiële partner dit jaar is Tiffany Phaysouphanh. We zouden de meeste grote toernooien samen moeten doen, maar als zij vanwege haar baan niet kan, speel ik met andere spelers, zoals het geval was met Louise.

Marie-Amelie Dardaine

Ik werd aangemoedigd om te beginnen

Ik ben 22 jaar oud. Ik kreeg te horen dat je ervoor moet gaan, je hebt goede vaardigheden en er is nog weinig concurrentie bij de dames.

Ik loop stage in Spanje, in Barcelona, ​​​​om de opleiding in Tennis af te ronden Padel Club de Bandol die van 4 naar 7 nummers gaat padel spoedig.

Daarnaast een academie van padel werd opgericht bij de club, de Generation One Academy, met coaches Aurélien Grandmont en Alexandre Rusovan. We zijn met verschillende spelers die daar gaan trainen, waaronder Laura Clergue, Marianne Vandaele en Adeline Nadal.

Linkshandigen zijn gezocht...

Afgezien van Marie Lefèvre zijn er weinig linkshandige mensen in Frankrijk en we weten hoeveel linkshandigen er in trek zijn. Ik heb een aanvallend profiel en mijn sterke punten zijn natuurlijk de volleys en mijn lichaamsbouw.

Bovendien ligt de prioriteit momenteel bij het werken aan de verdediging, vooral met de zijruit. Mijn lichaamsbouw zou me net kunnen helpen in de verdediging, waar ik denk dat ik nog een goede marge voor verbetering heb.

We werken ook aan mijn dienst. Dit is de grote bouwplaats. Het klinkt eenvoudig, maar met een goede opslag lukt het je om vanaf de eerste bal punten te maken of in ieder geval een punt goed te beginnen.

Marie-Amelie Dardaine

Angst voor oordeel van anderen

Ik was een beetje bang voor het oordeel van anderen toen ik begon padel. Ik was bang dat mensen me zouden veroordelen omdat ze dachten dat ik mijn tijd aan het verspillen was. Ik was in het begin bang dat mensen zouden denken dat ik een beetje pretentieus was omdat ik mezelf volledig in het wilde gooien padel en dat ik de hoop had om tot de beste spelers te behoren.

Nu, na de verschillende successen en gezien mijn snelle ontwikkeling, voel ik me legitiemer.

Als ik de spelers naar Spanje zie gaan, voel ik me meer op mijn gemak omdat ik uiteindelijk niet de enige ben die op avontuur gaat.

Ik stortte me 100% in de padel ondanks de twijfels van sommigen en ik denk dat ik vandaag op de goede weg ben. Ik wil professioneel worden. We zijn nog niet zoals in tennis in termen van hulp, sponsoring, partnerschap, maar ik luister naar alle kansen die kunnen ontstaan ​​door degenen die in mijn project geloven.

Franck Binisti

Franck Binisti ontdekt de padel in de Club des Pyramides in 2009 in de regio Parijs. Sinds padel maakt deel uit van zijn leven. Je ziet hem vaak op tournee door Frankrijk om de grote evenementen van te verslaan padel français.