Padel Magazine ging Thomas Chérel ontmoeten, bekend als Tom Pandore, een bijnaam die verwijst naar alle creatieve ideeën (muzikaal, literair) die in het hoofd van de auteur van het lied barsten "Speel het zoals Galán".

Voor ons blikt hij terug op zijn ongelooflijke verhaal en legt hij uit hoe alle ontberingen die hem hebben gesmeed deze muziek hebben voortgebracht.

Een hindernisbaan, een levensloop

Wat mij ertoe bracht om het nummer "Joue la comme Galán" te maken, gaat enkele jaren terug. Toen ik jonger was, zat ik in sport-studie voetbal, in Stade Rennais. Ik speelde in de nationale 16 jaar. Ik wilde niet proberen het trainingscentrum te integreren, de mentaliteit van jongeren van mijn leeftijd was catastrofaal, het grote hoofd, enz. Dus ik wilde naar beneden gaan in de categorie om onder de 18 te spelen, met mijn vrienden. 

Beetje bij beetje had ik geen plezier meer in voetbal, altijd door mentaliteit. Dus stapte ik over op basketbal, ik vond het erg leuk, maar aan het einde van het seizoen, na een slechte ontvangst, raakte ik geblesseerd. Diagnose: kruisbandruptuur in de linkerknie.

Mijn leven veranderde vanaf die dag. Ik, die elke dag sportte, merkte dat ik anderhalf jaar niets deed. Ik kon niet geopereerd worden omdat ik te jong was en mijn groei nog niet compleet was.

Toen het zover was, was ik blij, maar ook gestrest. Normaal is het nog steeds een operatie en voor een jonge jongen is het een beproeving. De operatie verliep goed, maar toen ik terugkwam in mijn kamer, had ik wat vagaal ongemak wordt genoemd, vanaf daar brak er iets in mij.

Beetje bij beetje begon ik te zinken. Toen ik het ziekenhuis verliet, functioneerde ik niet meer. Ik kon mijn huis niet uit, ik had gewelddadige angstaanvallen, agorafobie. Ik bleef thuis afgezonderd. Dit alles duurde wat een eeuwigheid leek, meer dan 10 jaar. 

De dag dat ik achter het stuur in slaap viel vanwege de hoeveelheid medicijnen die ik elke ochtend slikte voordat ik naar mijn werk ging, besefte ik dat ik er helemaal naast zat. Ik leefde in de hel. Ik wilde niet meer leven, maar de dood beangstigde me. Dus in plaats van dit nog jaren te moeten doorstaan, besefte ik dat ik iets moest veranderen.

Le padel, een reddingsboei

Ik veranderde mijn dieet van de ene op de andere dag, ik stopte al mijn behandelingen, spenen was erg ingewikkeld. Tegelijkertijd ontdekte ik de padel dankzij mijn broer die me aanbood om met hem te komen spelen. Ik was meteen verslaafd, helaas haalden mijn demonen me in en stortte ik me weer een paar jaar in de duisternis.

Maar ik zag het niet langer als een mislukking, maar eerder als een uitdaging. Ik klom weer naar boven. Ondanks alles bleef mijn motivatie laag en mijn moraal in puin, ook al lukte het me om min of meer normaal en zonder medicatie te functioneren, ik sportte niet meer.

En op een dag kwam ik video's van "Galantico" tegen en ik werd meteen door hem weggeblazen. Zijn aanwezigheid op het veld, zijn stijl, zijn vastberadenheid. Nadat ik het had ontdekt, ging ik meteen terug naar padel en een jaar lang heb ik getraind, geoefend. Ik kreeg het moreel terug dat ik had toen ik jonger was, ik had niet langer een hekel aan mijn verleden.

Daarom wilde ik dit nummer "Joue la comme Galán" doen, wat een beetje een bedankje is aan Ale omdat hij me uit de duisternis heeft geholpen, ook al weet hij er niets vanaf (lacht).

Thomas Cherel opnamestudio

Net als Ale

Voor de anekdote ging ik naar de Premier Padel Pairs Major op Roland-Garros in 2022. Galán signeerde mijn racket, en toen ik een foto van mezelf ging maken voor zijn foto bij de ingang van Roland-Garros met mijn racket, dachten de beveiligingsmensen dat ik Ale Galan was.

Die dag had ik een zeer gebruinde huidskleur moet gezegd worden, en er is mij vaak verteld dat er een zekere gelijkenis is. Het zorgde er alleen maar voor dat ik nog meer op haar wilde lijken.padelistisch gezien. Velen noemen me Tom Galán (lacht)!

Doelstelling: top 2000, dan top 1000

Ik speel het spel nu iets meer dan een jaar. padel en ik hou nog steeds zo veel van deze sport. Ik kijk er de hele tijd naar op tv en volg regelmatig het nieuws Padel Magazine. Mijn doel is om eerst de top 2000 te bereiken (momenteel 2128) en dan de top 1000. Ik kom niet uit een racketsport, maar heb technisch nog veel werk te verzetten.

Thomas Kerel

Maar ik maak me geen zorgen, ik lees mijn toekomst erin Padel Magazine (lacht). Tot dat gebeurt, laten we je zus, je neven en nichten dansen!

Thomas Cherel aan het filmen
Eleonore Coulibaly

Wat een genot om journalist te zijn midden in de padel, een aantrekkelijke groeiende sport. Ik hoop dat u geniet van de aangeboden inhoud. Tot binnenkort wellicht op de piste!