Kind van Bilbao, de Baskische Andoni Bardasco werd 25e wereldspeler in 2014, maar moest toen vanwege meerdere blessures zijn loopbaan voortijdig beëindigen. Op slechts 30 jaar oud (hij vierde ze op 13 februari), is hij nu omgezet in lesgeven en het organiseren van stages bij het bedrijf Padel Stuff.

We dragen een portret in verschillende delen op aan deze innemende speler, die de jongste was die in een finalewedstrijd op het professionele circuit speelde. Vandaag concentreren we ons op zijn debuut in de padel en zijn vroege jaren als een gepassioneerde en vervolgens professionele speler.

► De eerste stappen

"Ik ben begonnen padel rond 8 of 9 jaar oud, thuis, in Baskenland. De tracks waren niet zo modern en aangenaam als nu. In die tijd voetbalde ik ook. Rond mijn twaalfde of dertiende moest ik stoppen met voetballen om alleen maar te spelen padel. Die twee verzoenen ging niet: ik had drie voetbaltrainingen per week en wedstrijden elk weekend. Toen ik echter begon padel in competitie deed ik elk weekend toernooien, eerst in mijn regio maar daarna nationale competities buiten Baskenland. »

► Een 6/0 6/0 nederlaag die… hem motiveert

“Ik herinner me nog heel goed mijn eerste nationale wedstrijd, een nationaal FEP-circuittoernooi in Bilbao: ik was 10 jaar oud en ik pakte een 6/0 6/0 in de eerste ronde. Het is iets dat ik echt niet leuk vond, maar het motiveerde me om vooruitgang te boeken en moedigde me aan om nog harder te werken. Ik zei tegen mezelf dat als ik een nieuwe kans kreeg om zo'n wedstrijd te spelen, ik in ieder geval niet meer belachelijk wilde zijn, niet meer zo'n vernedering wilde meemaken. Ik hou van uitdagingen, ik hou ervan om op een bepaalde manier te verliezen, omdat het je ertoe aanzet om terug te gaan naar de training om te verbeteren en de volgende keer niet opnieuw te verliezen. Ik hou van uitdagingen, ik hou ervan dingen te proberen waarvan ik niet weet hoe ik ze moet doen om ze onder de knie te krijgen. Op dat moment raakte ik gemotiveerd, ik begon steeds meer te willen trainen. Ik vond in Bilbao hele goede coaches, mensen die heel goed voor me zorgden en me het vak leerden padel.

► Spaans en wereldkampioen op 12-jarige leeftijd

“In het jaar dat ik elf werd, stelde een speler die me had zien spelen in Bilbao voor dat ik met hem zou spelen in een nationaal FEP-toernooi in Sevilla. En daar verloren we ook, maar alleen in de finale en in drie sets: niets te maken met een 11/6 0/6 nederlaag in de eerste ronde. Toen in het volgende toernooi, dat was net in Bilbao, stonden we weer in de finale. Dit motiveerde me om te reizen en deel te nemen aan steeds meer toernooien: we behaalden goede resultaten en aan het einde van het jaar wonnen we het Spaans kampioenschap in onze categorie en ook het wereldkampioenschap bij 0-jarigen. Het zette me ertoe aan om door te gaan, op het circuit te spelen en het jaar daarop te proberen het even goed en zelfs beter te doen.
Op 14-jarige leeftijd wonnen we opnieuw het Spaanse kampioenschap en het wereldkampioenschap. En hetzelfde toen in de categorie 16-jarigen, met mijn laatste partner in minderjarigen, Matias Marina, die toen profspeler werd. Maar daarna kon ik door een rugblessure mijn laatste jaar niet spelen in het minorencircuit. »

Andoni Bardasco in 2016

► Eerste ervaringen met senioren

“Vrij jong begon ik met het spelen van het Baskische circuit bij de senioren, waar het spel erg tactisch was. In die tijd waren de velden gemaakt van muren en niet van glas, de roosters waren flexibel en de ballen zwaar omdat we een vochtig klimaat hebben. Het had niets te maken met de heldere en snelle ballen die we vandaag hebben, met nu krachtigere rackets. Toen we bijvoorbeeld in december een wedstrijd speelden, was het onmogelijk om snel punten te pakken door hard te slaan. We moesten dus een heel tactisch spel spelen, met veel strategie. Het motiveerde me enorm, omdat ik bijna elk weekend een seniorentoernooi speelde. Op mijn 12e verloor ik in de 3e categorie, op mijn 13e in de 2e categorie en toen ik 14 was, won ik mijn eerste toernooi in de 1e categorie bij senioren in het Baskische circuit! Gaandeweg motiveerde het me om door te gaan. »

► Op 15-jarige leeftijd staat hij tegenover Belasteguin / Diaz

“In het jaar dat ik 15 was, schreven we ons met mijn toenmalige coach in voor de Julio Alegría Cup, een toernooi van Padel Pro Tour (de voorloper van de World padel Tour). We wonnen eerst vijf pre-kwalificatiewedstrijden en daarna gingen we door de kwalificaties tot we de eerste ronde van de eindtrekking bereikten. En daar ontmoetten we Fernando Belasteguin en Juan Martin Diaz, de nummer 1 van de wereld: voor mij was het duidelijk een droom! Ik durfde ze niet eens gedag te zeggen en ze voor de wedstrijd de hand te schudden. Ik herinner me de partituur nog, maar ik denk dat het deze keer niet het belangrijkste is in dit verhaal [lacht].

Juan Martin Diaz Fernando Belasteguin Padel Glorie en passie
Diaz en Belasteguin vormden 13 jaar lang het beste koppel ter wereld

Het was een heel rare wedstrijd, want ze waren zo superieur dat het wel een tentoonstelling leek. We hadden al niet verwacht dat we uit de kwalificatie zouden komen en we staan ​​tegenover het beste paar padel aller tijden, toen ze het sterkst waren. En toen was ik erg nerveus, we hadden geen enkele kans om ze ook maar het minste probleem te bezorgen. »

► Jongste speler in een professionele trekking

“Ondanks het verlies maakte het spelen tegen Bela en Diaz me super blij. Ik was de jongste speler die een finalewedstrijd speelde in het professionele circuit, nog geen 15 jaar oud. Ze waren super aardig en sinds die dag heb ik een heel goede relatie met Bela onderhouden. ik denk de padel heeft een grote kans dat de beste speler in zijn geschiedenis Fernando Belasteguin is, omdat hij een goed mens is – en het is niet alleen een imago. Bij mij was hij altijd buitengewoon vriendelijk. Als ik iets nodig had, kon ik hem bellen, hij hielp me waar hij maar kon. »

► Een prijzengeld van… 101 euro

“Mijn eerste ervaringen op het professionele circuit dateren van eind XNUMX Padel Pro Tour, net voor de komst van World Padel Tour. De prijzen waren niet enorm, maar er waren prijzen. Ik herinner me dat ik na deze verloren wedstrijd tegen Bela en Diaz het veld verliet en de scheidsrechter me onderschepte om me mijn prijs te geven: 101 euro, een biljet van 100 en een muntstuk van één euro. Ik zei tegen mezelf “geweldig, ik ga met mijn vrienden naar de bioscoop, maar voor een professionele speler is het nutteloos om zo weinig te verdienen. Een paar jaar later veranderde dat, met tussen de 300 en 500 euro voor een nederlaag in de eerste ronde.

“Na dit toernooi in Bilbao begon ik het professionele circuit te spelen, maar niet alle toernooien omdat ik naar school moest. In mijn zestiende jaar speelde ik opnieuw finaletafels en bereikte zelfs de ronde van XNUMX aan het einde van het jaar, opnieuw tegen Belasteguin en Diaz. Deze keer moesten ze zich tenminste een beetje forceren. De score was nog steeds erg in hun voordeel, maar het gevoel was anders.
Toen, toen ik 17 was, besloot ik alle fasen van het circuit te spelen en vrij snel lukte het me om de finaletafels te integreren zonder te hoeven slagen voor de pre-qualifiers en de qualifiers. Dus gelukkig heb ik niet de moeilijkheden ervaren van spelers die er nooit in slagen om de finaletafel te bereiken. Helaas heb ik het jaar daarop mijn rug geblesseerd en ben ik mijn ranking kwijtgeraakt omdat op dat moment de "beschermde ranking" niet bestond in geval van een blessure. Dus ik moest het volgende jaar helemaal opnieuw beginnen, maar we slaagden erin om in juli aan de kwalificatie te ontsnappen. Dus vermeed ik financiële zorgen: als je in beeld bent, heb je een prijs, je hebt sponsors en als je jong bent, heb je weinig financiële behoeften. »

► Pro worden, een willekeurige en ingewikkelde reis

“Om prof te worden, moet je geluk hebben. In het begin moet je een beetje talent hebben, de juiste mensen vinden die goed voor je zorgen en je helpen. De taak van ouders in de sport is om de juiste coaches te vinden die een jongere een goede basis geven. Maar ik zou een jongere niet aanraden om het doel te hebben om profsporter te worden, want het is iets heel ingewikkelds. Zelfs als je alles heel goed doet, is het maar heel zelden genoeg om een ​​van de allerbeste te worden. Ik heb heel veel heel goede jonge spelers gekend, die veel hebben getraind en niet het niveau hebben gehaald waar ze van droomden of die er niet in slaagden om van het voetbal te leven. padel. Ik denk dat het het beste is om van deze sport te genieten, plezier te hebben in verbeteren, trainen, vooruitgang boeken. En als er aan het einde een carrière en succes als professional is, dan is dat goed. »

In de volgende aflevering van dit portret vertelt Andoni Bardasco ons hoe hij op 19-jarige leeftijd naar Madrid verhuisde om zijn opmars voort te zetten en zijn carrière voort te zetten.

Meer informatie over Padel Stuff ICI

Padel Stuff
Andoni Bardasco wordt maandag 30

Na 40 jaar tennis valt Jérôme in de pot van padel in 2018. Sindsdien denkt hij er elke ochtend aan tijdens het scheren ... maar scheert nooit pala in de hand! Journalist in de Elzas, hij heeft geen andere ambitie dan zijn passie met u te delen, of u nu Frans, Italiaans, Spaans of Engels spreekt.