Robin Ammerlaan is een legende van het rolstoeltennis. Sinds enkele jaren is hij een volgeling van padel-stoeltjes- en speelwedstrijden tegen valide mensen. De Nederlander zal aanwezig zijn op de Le Mans Internationaal Toernooi.

Gouden medaillewinnaar in Sydney en Athene

Padel Magazine : Wie ben jij ? Vertel ons uw verhaal? Heb je de gespeeld padel voordat je in een rolstoel zit?

Robin Ammerlaan: Mijn naam is Robin Ammerlaan, ik ben geboren in 1968 en belandde in 1997 in een rolstoel na een rugoperatie. Daarvoor heb ik op nationaal niveau getennist en deze sport ben ik blijven beoefenen in een rolstoel. Ik won de gouden medaille in het dubbelspel op de Paralympische Spelen in Sydney in 2000 en in het enkelspel in Athene in 2004. Ik speelde 14 jaar op het rolstoeltenniscircuit, ik won 675 wedstrijden in het enkelspel en 509 in het dubbelspel (voor 141 verliezen in het enkelspel en 130 in het dubbelspel).

Nadat ik in 2012 met pensioen ging van de Paralympische Spelen in Londen, deed ik een Master in Coaching aan de Johan Cruyjff University en ging ik werken voor de Nederlandse Tennisfederatie (KNLTB). Ik kon niet meer gedijen in tennis, dus op een dag probeerde ik padel en ik ontdekte dat toen ik op de baan was, ik de hele tijd nieuwe dingen leerde, en nu, na 6 jaar oefenen, blijf ik leren! 

Padel Magazine : De padel in een in Nederland bekende rolstoel?

Robin: Het begint zich te ontwikkelen, we doen wat tentoonstellingen en we proberen het groter te maken, maar het is een perfecte sport om te integreren met valide spelers. Ik heb de afgelopen 5 jaar in geldige competities gespeeld met mijn vrienden die allemaal op de been zijn.

Breng spelers uit verschillende landen samen

Padel Magazine : Wat zijn je doelen in Nederland en internationaal? Heb je ooit ervaringen gehad tegen de beste spelers ter wereld?

Robin: Volgende week op Le Mans zal mijn eerste internationale ervaring zijn tegen andere spelers van padel in een rolstoel en ik denk dat de toernooidirecteur, Sébastien Husser, er goed aan doet om spelers uit verschillende landen bij elkaar te brengen. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van het spel op nationaal en internationaal niveau.

Padel Magazine : Wat zijn je sterke punten en ontwikkelpunten? Wat is het moeilijkste aan oefenen? padel ?

Robin: De kracht van padel in een rolstoel is dat je makkelijk met valide spelers kunt spelen, het verschil in speelniveau is minder belangrijk dan bij tennis of andere sporten omdat de padel is minder fysiek en meer tactisch, de tweede rebound waar we van profiteren helpt natuurlijk ook enorm!
Het moeilijkste is om de rolstoel uit de weg van de bal te krijgen. Bij tennis willen spelers altijd heel agressief zijn, padel, je kunt wachten en de bal laten passeren, hij komt terug na het raken van het glas!

Een geweldige sport

Padel Magazine : Heb je al een dagboek? Ga je op reis voor de padel ?

Robin: Nog niet, ik heb al een druk leven, dus om nieuwe dingen te integreren moet je dingen eruit halen en ik hou van alles wat ik doe.

Padel Magazine : Hoe heb je een partner gevonden voor het toernooi op Le Mans?

Robin: Mijn partner wordt Toon Berkelmans, we hebben lang geleden tegen elkaar getennist maar vanwege blessures is hij ermee gestopt. We gaven een soort "kliniek" in zijn geboortestad en hij ontdekte dat de... padel is minder belastend voor de schouders en nek dan tennis, dus begon hij steeds meer te spelen. Nu zijn we samen en laten we mensen zien dat het leuk is om met maar ook tegen ons te spelen! 

Padel Magazine : Hoop je dat de padel deelnemen aan de Olympische Spelen?

Robin: Ja, ik weet niet of het Olympisch zal zijn, maar het is een geweldige sport met lange rally's. Strategie is erg belangrijk, wat deze sport een heel spannend spel maakt om te spelen en te bekijken!

Robin Ammallan op de Paralympische Spelen van 2004 in Athene, Griekenland. Foto door Frank J. Policho

Uit zijn namen kunnen we zijn Spaanse en Italiaanse afkomst raden. Lorenzo is een meertalige gepassioneerd door sport: journalistiek door roeping en evenementen door aanbidding zijn zijn twee benen. Hij is de internationale heer van Padel Magazine. Je ziet het vaak op de verschillende internationale wedstrijden, maar ook op de grote Franse evenementen. @eyeofpadel op Instagram om zijn beste foto's te zien van padel !