Dit weekend geassocieerd met de P2000 in Caen, Simon Boissé et Maxime Bourgoin stemde ermee in beantwoord een paar vragen rondom hun standpunt over de padel Vandaag. De twee spelers, voormalige leden van de Franse Top 15, hebben hun visie door de jaren heen zien evolueren.

Wat doet dit paar in de kwalificatie voor een P2000?

Maxime Bourgoin : Mijn vrouw heeft een appartement op 30 minuten afstand (van Caen), dus dat kwam heel goed uit voor het weekend! Simon was beschikbaar, en aangezien we van plan waren om samen de regionale kampioenschappen te doen in Pays de la Loire, bij Simon, was dit een goede timing.

Simon Boissé : Ik heb twee jaar in Parijs doorgebracht, maar verder ben ik gehecht aan deze regio van Pays de la Loire. Ik denk dat ik daar maar één keer heb verloren, dus ik heb de Franse kampioenschappen sinds 2015 altijd gekend. Met Max beseffen we dat de telefoon een stuk minder rinkelt dan voorheen! (lacht) Maar we hebben een Whatsapp-groep met alumni, we hebben nog geen Facebook-bericht 'Zoeken naar spelerniveau 7-8' geplaatst, want dat zou moeilijk voor ons zijn!

Simon Boisse Maxime Bourgoin P2000 Caen 4

Wat vind je niet leuk aan Simon Boissé, en waarom speel je niet eerder met hem?

MB : Hij speelde altijd met spelers die sterker waren dan ik. Nu hij aanvoerder is bij Senioren Plus, wil hij spelen met mensen die minder sterk zijn dan hij (lacht). Wat er daarna voor mij is veranderd sinds Covid zijn twee geboorten. DE padel vandaag is het vooral leuk, zonder druk, zoals toen ik voor het eerst kennis maakte met deze sport. Als we jong zijn, hebben we geen investeringen, we zouden verder kunnen gaan.

Ik denk dat we elkaar op dit punt goed begrijpen, we weten dat we niet alle toernooien samen kunnen doen.

SB : Persoonlijk heb ik niet veel partners gehad bij wie ik langdurig heb verbleven. En toen speelde ik vaak links.

Simon Boisse Maxime Bourgoin P2000 Caen 5

De evolutie van toernooien

MB : Wat veranderd is, is het aantal toernooien. Tegenwoordig zijn er elk weekend P1000's. Vroeger nam de hele Franse elite deel aan deze toernooien, terwijl ze zich tegenwoordig in het professionele circuit bevinden.

SB : Maar goed, er is niets onlogisch aan dat de elite internationaal gaat, want die heeft zich de afgelopen twee jaar ontwikkeld. Er zijn nog steeds evenementen, zoals de P2000, met prachtige velden.

MB : We zien dat in de kwalificaties zelfs de clubspelers het goed doen, dit zijn goede wedstrijden, er zijn geen 6/0 – 6/0 meer zoals ik in 2015/2016 heb mogen meemaken waar je echt beginnende spelers had die wilden inschrijven. Nu weet iedereen hoe te spelen.

Simon Boisse Maxime Bourgoin P2000 Caen 6

Vanaf je veertigste op hoog niveau spelen

SB : Het hangt allemaal af van waar je bent qua spelniveau. Op dit niveau blijft de fysieke dimensie een belangrijk element, en als je daar minder doelstellingen aan stelt, maakt dat uiteraard een verschil. Door ervaring hebben we geleerd beter met onze sterke punten te spelen, ik heb mijn behendigheid enorm ontwikkeld door les te geven, je weet beter jezelf te managen enz... Ik ben 75e (Franse speler), als ik de Top 30 wil halen, heb ik de technische achtergrond, maar moet ik meer betrokken zijn.

MB : Ik vind dat het nieuwe classificatiesysteem je dwingt veel toernooien te spelen. Ik heb acht toernooien in aanmerking genomen, ik blijf steken op 200e vergeleken met mijn oude ranking, maar als ik weer in de Top 100 wilde komen, zou ik gedurende het jaar 15-16 toernooien moeten doen.

Persoonlijk ben ik geen fan omdat ik niet genoeg speel om de twaalf te bereiken, maar tegelijkertijd denk ik dat het goed is om spelers te stimuleren meer toernooien te doen, het draagt ​​bij aan de ontwikkeling van de sport. Van mijn kant ben ik steeds minder geïnteresseerd in deze ranglijstverhalen, als ik de kwalificatiewedstrijden moet doorlopen (Noot van de redactie: vanwege de ranking) Jammer, als we aan de finaletafel betrapt worden, des te beter.

SB : We keren terug naar de oorspronkelijke interesse: het spel, onze prestaties, onze partner, wat we tactisch hoopten te doen in een spel. Nadenken over de ranglijst was twee jaar geleden nadelig voor mij toen ik in de Top 15 wilde komen. Als ik één advies mag geven: in deze race om punten en hiërarchie moet je de tijd nemen om jezelf op te bouwen naar het niveau van zijn spel en zijn individuele vooruitgang.

Voor of tegen “hybride” paren die een zeer goede speler en een gemiddelde speler combineren?

SB : Ik denk dat dit een onderwerp is dat niet eens besproken mag worden. Ik geloof dat iedereen zichzelf de middelen geeft om zijn doelen te bereiken, wat de middelen ook zijn. Bovendien kan dit type markt het seizoen van de prof- of semi-profspeler financieren. Sportief gezien schaadt het beide spelers, dat is duidelijk. Het is min of meer gebruikelijk, maar ik denk niet dat het de sfeer van een wedstrijd zelf schaadt.

Voor de minder goede speler denkt hij doorgaans alleen aan de ranglijst en niet aan vooruitgang met degene die hij gelukkig naast zich heeft. En zodra hij dicht bij zijn doel komt, zal hij minder sterke partners vinden en zal hij in de P1000 worden opgeroepen tegen homogene en evenwichtige teams... Het gaat niet goed met hem.

Simon Boisse Maxime Bourgoin P2000 Caen 2

Max Bourgoin, nog niet zo oud!

MB : Ik ben geboren in 1990, ik ben 34 jaar oud, ik ben oud, maar niet zo oud!

SB : Het is alleen dat hij tegelijk met mij begon, tien jaar geleden! Maar hij zal een van die spelers zijn die ouder dan 35 zal worden, en ik moet toegeven dat het ingewikkeld zal zijn om een ​​selectie te maken uit deze zeer grote lijst. Anders moet je de kapitein betalen! (lacht)

MB : Of ik speel met hem, ik laat hem winnen en ik laat het hem zien! Bovendien betaal ik hem om te spelen, maar dan in bier aan het eind van het toernooi! (lacht)

Simon Boisse Maxime Bourgoin P2000 Caen 3
Martin Schmuda

Martin, een competitieve tennisser, ontdekte de padel in 2015 in de Elzas en nam deel aan enkele toernooien in Parijs. Tegenwoordig is hij journalist en houdt hij zich bezig met het nieuws padel terwijl het zijn opkomst voortzet in de wereld van de kleine gele bal!