1543e Franse speler: hier is de eerste verschijning van Simon Wagner in de Franse ranglijst van padel. Het was augustus 2021 en hij had toen vijf toernooien achter de rug.

Nog geen twee jaar later is deze 23-jarige Straatsburger 31e plaats in deze ranglijst, ook al is het aantal advertenties verdrievoudigd! De aanleiding voor Simon was zijn omgang met een andere inwoner van Straatsburg, Yanis Muesser, nr. 29 op 24-jarige leeftijd.

In een jaar tijd hebben deze twee tennissers 1/6 en 0 op hun beste niveau gevonkt op de tennisbanen. padel. Yanis de rechtshandige en Simon de linkshandige – die naar eigen zeggen “extreem slecht is in dubbelspel in tennis” – hebben al een mooi palmares: een 5e plaats in P2000 in Toulouse-Colomiers, vier finales in P1000, helften en kwartalen en vooral een overwinning in P1000 in Straatsburg, tegen Yann Auradou en Maxime Forcin.

Na onze recent interview van Yanis Muesser is Simon Wagner vandaag bezig Padel Magazine.

Padel Magazine : Simon, kun je ons vertellen over je begin in de padel ?

Simon Wagner: Zoals veel spelers van padel, Ik kom uit het tennis, dat ik bijna 15 jaar heb beoefend. En op een dag, in 2019, overtuigde een vriend me om de padel. Ik wist niet goed wat het was. Het was iets voor de eerste opsluiting en toen het land weer toegankelijk werd, begon ik er steeds meer in te komen. En sindsdien heeft het me niet meer losgelaten: ik vond het meteen geweldig.

Bij wedstrijden voorrang padel

tussen tennis en padel, wat is jouw prioriteit?

SW: Tegenwoordig speel ik niet echt meer tennistoernooien, maar ik haal mijn staatstennisdiploma, dus ik blijf teamwedstrijden spelen met mijn club. Maar ik heb geen tennisdoelen meer. Als het om competitie gaat, geef ik duidelijk prioriteit aan padel. En in tennis train ik niet echt meer, ook al sta ik nog steeds op plaats 2/6.

In mijn regio, de Elzas, zijn er veel 1/6 of 0, maar heel weinig negatieven of genummerde. Het is bijna onmogelijk om op de ranglijst te klimmen door in de Elzas te blijven, tenzij je – 15 speelt. Voor mij zou het nodig zijn geweest om te verhuizen, maar ik ben ermee gestopt omdat het duur was en ik geen plannen meer had. Als je een middelbare scholier of een student bent, kun je niet gemakkelijk door de week vertrekken om toernooien te spelen in Parijs of elders. En als je dan het gevoel hebt dat je geen professional zult zijn, wat heeft het dan voor zin om naar een of twee betere rankings te streven: op een dag -2/6 zijn in plaats van 1/6, verandert er uiteindelijk niet veel. ..

Omgekeerd, uw voortgang op de Franse ranglijst van padel was erg snel...

SW: Toen ik begon met de padel, Ik was echt slecht in vergelijking met jongens die al aan het spelen waren, zelfs degenen die geen goed tennisniveau hadden. Ik, ik voelde dat ik echt niet goed was. Maar als je goed weet hoe je moet tennissen, gaat het snel. Dankzij het tennis had ik kwaliteiten die ik kon gebruiken voor het padel. Dus ik schoof vrij snel op de ranglijst. In het begin won ik elke maand minstens 50 plaatsen. Maar als je eenmaal in de top 50 of de top 30 in Frankrijk komt, sta je natuurlijk wat meer stil. Op dit niveau speelt iedereen heel goed en traint veel. Dus de kwaliteiten die ik bij de start had dankzij tennis, vooral smash, zijn niet meer genoeg: je hebt meer nodig dan dat...

Wat zijn volgens jou de sleutels om hogerop te komen?

SW: Waar ik denk dat ik nog steeds erg ver verwijderd ben van de jongens die voor me staan ​​in het klassement is alles dat is " padel ", dat wil zeggen de verdediging, de slagen achter de ramen en de slagen heel specifiek voor de padel. Degenen die in de top 5 of de top 10 in Frankrijk staan, spelen mee padel tien keer beter dan ik; maar als je ze vergelijkt met de Spanjaarden of de Argentijnen op het profcircuit, dan zie je dat er qua pure padel. Spanjaarden speelden voor het grootste deel geen tennis, begonnen de padel op 4-jarige leeftijd en speel al 20 jaar. Terwijl de beste Franse spelers over het algemeen minder dan 7 of 8 jaar spelen padel...

"Als je hard slaat, houden de profs ervan"

Het grote verschil zit vooral in de defensieve sector. Op een goed niveau weet iedereen hoe je een grote smash of een par 3 moet doen. Het echte verschil zit hem in de verdediging, met spelers die de bal pakken zodra deze het raam raakt. En zodra er een raam is, weet je niet waar ze gaan spelen. Terwijl ik, als ik achter het glas speel, gewoon probeer de bal terug te leggen, maar ik heb nog niet de helderheid of het niveau om echt te proberen pijn te doen bij het volgende schot.

Als ik tegen iemand speel die hard slaat en hard volleys, heb ik het gevoel dat ik ingehaald word en weet ik niet wat ik moet doen. Terwijl de profs, als je hard slaat, ze er dol op zijn: het geeft ze een aanvallende bal! Ik probeer nu wat minder tennis te spelen, minder hard te slaan, maar ik heb de indruk dat het me niet heeft geholpen in de laatste toernooien die ik heb gedaan. Ik was in staat om goede dingen te doen dankzij mijn tennisvaardigheden, maar dat wegnemen, vertragen om meer te spelen padel, het is ingewikkeld.

Een andere sleutel tot vooruitgang is geld, toch?

SW: Het is waar dat je toernooien moet doen om hogerop te komen. Voorlopig maken we met Yanis ongeveer twee ritten per maand, voor P1000's of P2000's. Maar zelfs doen een finale in P1000 zoals in Lille, wat een goed resultaat is, we wonnen slechts 125 euro per stuk: dat is helaas niet genoeg om onze onkosten te betalen. Het is dus waar dat spelers zoals wij sponsors nodig hebben om deel te nemen aan toernooien, onze training te financieren en vooruitgang te blijven boeken. Ik heb bijvoorbeeld nog geen contract voor rackets en uitrusting, daar wordt momenteel over onderhandeld. Maar voor andere kosten is het nog moeilijker om financiële sponsors te vinden.

Wagner Muesser

“Ik heb nog nooit een cursus gevolgd padel"

Hoe vaak train je per week?

Ik train minder dan Yanis (die gemiddeld drie sessies doet, nvdr), omdat de voorbereiding op mijn tennisdiploma tijd kost. Ik speel maar één of twee keer per week. Het kan voldoende zijn om rond de 30 aan te komene plaats, maar helemaal niet om hoger te mikken. Ik ben ook van plan om meer te trainen zodra ik klaar ben met mijn DE. Met Yanis gingen we soms naar Barcelona, ​​​​naar een academie. Ik was ook van plan om een ​​week in Bordeaux te doen in de Groot Padel Jet Academie. In dit soort weken kan ik elke dag spelen, wat ik hier niet doe. Het stelt me ​​ook in staat om advies te krijgen van een coach, omdat ik meestal games speel, maar ik heb nog nooit een padel.

Wat zou jouw droom zijn padel in twee jaar?

Het doel zou over een paar jaar zijn om lid te worden van het Franse team. Maar twee jaar lijkt me kort. Ik stel me dat liever voor over drie of vier jaar. Het idee zou zijn om zoiets te doen de “Daltons” die in Barcelona zijn – Seurin, Vives, Raichman, Guichard – die heel goed spelen en aankloppen bij het Franse team. Maar er zijn natuurlijk ook anderen die goed spelen.

Zijn favoriete linkshandige: Arturo Coello

Wat zijn de voordelen van linkshandig zijn?

De voordelen van linkshandig zijn padel, het is zowel in het midden kunnen slaan als een rechtshandige, dat is echt een meerwaarde. En dan heeft de linkshandige andere hoeken, mogelijkheden om de roosters te vinden, zoals een rechtshandige die links speelt, kan doen. In het begin stoorde mijn tegenstanders veel aan de effecten die een linkshandige zet, die omgekeerd zijn. Maar hoe hoger je level, hoe meer jongens gewend zijn om linkshandige ballen te verdedigen.

Zou Coello, Ruiz of Lima, een van de beste linkshandigen in het profcircuit, jouw rolmodel zijn?

De speelstijl waar ik de voorkeur aan geef is die van Coello. Alles bij elkaar genomen, is dit het soort spel waar ik naar zou willen streven. Omgekeerd staat het spel van een speler als Pablo Lima veel verder van het mijne af: hij is een meer verdedigende linkshandige, terwijl Coello een linkshandige is die “stuurt”, hij is zeer aanvallend!

Na 40 jaar tennis valt Jérôme in de pot van padel in 2018. Sindsdien denkt hij er elke ochtend aan tijdens het scheren ... maar scheert nooit pala in de hand! Journalist in de Elzas, hij heeft geen andere ambitie dan zijn passie met u te delen, of u nu Frans, Italiaans, Spaans of Engels spreekt.