Franco Stupaczuk is een belangrijke speler in padel wereld. Padel Magazine de ontmoeting met Starvie om te praten over zijn begin in de padel en het nieuws op de World Padel Tour.

Hij groeit op met een pala in zijn hand

Lorenzo Lecci Lopez: Voordat we het hebben over de geweldige Stupa van de WPT, zullen we het hebben over Franco. Hoe ben je begonnen met de padel in Argentinië ?

Franco Stupaczuk:“Ik weet niet meer wanneer ik begon, ik was te klein! Volgens mijn ouders was het ongeveer 4 jaar oud. Ik had een pala in mijn hand en sleepte die op de grond. Ik ben heel dicht bij een landingsbaan opgegroeid padel, en ik heb daar mijn dagen doorgebracht.”

Lorenzo Lecci Lopez: En hoe groter je de toernooien begint.

Franco Stupaczuk:“Ja, ik speelde mijn eerste toernooi toen ik 7 was en ik won mijn eerste toernooi toen ik 8. Ik was een “Pulga” -chip-. Omdat ik de hele dag aan het spelen was, speelde ik natuurlijk best goed."

Lorenzo Lecci Lopez: Heb je ook andere sporten gedaan?

Franco Stupaczuk:“Ja, ik hield van voetbal. Ik speelde ook volleybal, handbal. Maar ik gaf de voorkeur aan voetbal boven padel om eerlijk te zijn. Maar mijn familie trok me aan de kant van padel. '

Lorenzo Lecci Lopez: Vertel me wanneer je je land moet verlaten om in Spanje te gaan spelen. 

Franco Stupaczuk:“Ja, het was heel moeilijk, en vooral het leven buiten de padel. De echte moeilijkheid is wennen aan andere dingen, een andere cultuur, weg zijn van familie en vrienden. Dan pas je je aan en train je om goed te presteren op de baan.”

Lorenzo Lecci Lopez: Spelers als Bela vragen om meer steun van jonge Argentijnse spelers die vanwege financiële problemen moeite hebben om naar Europa te komen. Wat is uw mening over dit onderwerp?

Franco Stupaczuk:“Het is waar, maar het is moeilijk omdat het een sport is die zich begint uit te breiden. Het gaat gebeuren, maar we hebben tijd nodig. We moeten de wedstrijden meer uitzenden, dat de padel meer zichtbaarheid hebben. Waar de grote Argentijnse media zoals ESPN, of Olé, wat meer over praten padel. We moeten de geven padel naar de media. Hier in Spanje is de padel is grondig, maar dat is niet het geval in andere landen.”

“Ik had het geluk dat ik de steun van mijn ouders had sinds ik klein was, maar als dat niet het geval is, is het erg moeilijk om uit Argentinië te komen, vooral uit het land zoals ik. Buenos Aires is 1300 km van waar ik woon, het is erg moeilijk. De meerderheid van de spelers komt uit de buurt van Buenos Aires, omdat ze hebben niet alleen het talent, maar ook het voordeel dat ze dicht bij de hoofdstad zijn.

“Bij Sanyo waren de verwachtingen te hoog gespannen”

Lorenzo Lecci Lopez: Toen we spraken met Sanyo een paar weken geleden vertelde hij ons dat hij veel van je had geleerd, ook al kwamen de beste resultaten niet. Wat herinner je je van deze etappe met Sanyo?

Franco Stupaczuk:“Een nieuwe teamgenoot brengt je altijd dingen. Ik had eerder gespeeld met Mati Diaz, Christian Gutierrez, spelers met veel ervaring zoals Sanyo. Misschien waren de verwachtingen zo hoog dat het moeilijk was om te bereiken wat degenen die in ons geloofden wilden. Als we analyseren, zijn we erin geslaagd om de Final Master te bereiken met slechts 11 toernooien als paar n ° 2. Als het zijn van paar # 2 mislukt, is er niets goed. Het is niet gemakkelijk om daar te komen. Het is waar dat we veel wedstrijden hebben gespeeld tegen Lebron en Galan en we hebben ze niet kunnen verslaan. Dat maakt het verschil, want van de andere paren hebben we ze verslagen." 

sanyo stupa scheiding world padel tour 2020

“Soms komt de bal te veel uit…”

Lorenzo Lecci Lopez: Sanyo vertelde ons “Stupa sloot mijn mond” verwijzend naar het feit dat hij je niet adviseerde om samen te werken met Alex Ruiz. Vind je het een voldoening om dat te horen?

Franco Stupaczuk:"Ja natuurlijk. Iemand met zo'n belangrijk cv horen zeggen is altijd positief. Bij Alex werkt het goed.”

Lorenzo Lecci Lopez: Na de eerste twee finales maakte je drie kwarten en een zestiende in Valladolid. Waarom zijn de resultaten de laatste tijd minder goed?

Franco Stupaczuk:“Ja, we kunnen altijd verbeteren. De resultaten waren goed, afgezien van dit laatste toernooi waar we niet zo goed speelden. Als je niet 100% bent, word je geëlimineerd. We speelden tegen twee grote slagmensen -Diaz en Lijo-, en de baan was snel. We waren niet specifiek genoeg. Het zijn de kleine details die het serveerspel verliezen, en in zulke snelle omstandigheden is het moeilijk om terug te komen."

Lorenzo Lecci Lopez: We weten het, de padel modern is sneller. Vind je dat je als jonge speler (25 jaar) altijd sneller moet?

Franco Stupaczuk:"Ik weet het niet. De padel die in Marbella en Valladolid werd gespeeld, bevalt me ​​niet zo goed. Het is een persoonlijke mening, maar ik denk dat er te veel fouten zijn. Ik heb veel wedstrijden gezien en veel gemiste rendementen, het is moeilijk om de lob te spelen. Iedereen raakt alles. Vooral als je naar beneden gaat, is het erg moeilijk. De wedstrijd wordt gespeeld in 1 uur terwijl je 3 sets hebt gespeeld. Ik denk dat de kogel er teveel uit komt."

“In andere toernooien waar de bal wat minder uitkomt, kun je je punten pakken. In Marbella of Valladolid heb je die mogelijkheid niet.”

franco-stupaczuk-alex-ruiz-finales-adeslas-madrid-open-2021-_dsc3238-copia-1170x658

“Ik hoop nummer 1 te bereiken”

Lorenzo Lecci Lopez: Wie is het moeilijkste paar om te verslaan?

Franco Stupaczuk:'Ik zal je de paren vertellen die ons hebben verslagen. Ik zal je Lebron / Galan, Bela / Sanyo en Tapia / Lima vertellen. We versloegen de 3, maar we verloren ook de laatste wedstrijden van hen. Dit zijn de te kloppen paren.”

Lorenzo Lecci Lopez: Welk paar maakt op het vrouwencircuit de meeste indruk op jou?

Franco Stupaczuk:“Ik hou echt van het paar Aranza en Victoria. Twee linkse spelers die heel agressief spelen."

Lorenzo Lecci Lopez: Van de eerste 6 in het klassement ben jij de jongste met Galan. Zie jij jezelf nummer 1 van de wereld?

Franco Stupaczuk:"Ik hoop het. Als ik blijf werken en succes heb. Om nr. 1 te zijn, moet je wat hebben. Om een ​​toernooi te winnen moet je een week lang een heel hoog niveau vasthouden en lager kan niet. Ik werk dagelijks om het hoogste punt in de in te bereiken padel. '

“Ik hou van mijn pala dit jaar”

Lorenzo Lecci Lopez: Je speelt met de Starvie Raptor, een rond racket. De spelers links spelen vaak met pala's in de vorm van een diamant of een traan zoals Garrido met de Triton bijvoorbeeld. Waarom deze keuze?

Franco Stupaczuk:“Ik ben het er absoluut niet mee eens dat een linkse een traanracket moet hebben. Ik ben een springende en slaande speler. Alex Ruiz heeft ook geen traanpala. Dit is iets dat een algemene waarheid is geworden, maar ik ben het daar niet mee eens. Wat is in een wedstrijd de verhouding tussen de ballen die je slaat en de ballen die je normaal speelt? Ik heb een pala nodig die me controle geeft, en die me ook macht kan geven.”

Starvie Raptor

Lorenzo Lecci Lopez: Speel je met hetzelfde pala dat op de markt wordt verkocht, of verander je het gewicht of het rubber?

Franco Stupaczuk:“Ik speel met hetzelfde pala. Starvie stuurt me rackets en ik speel ermee. Ik vraag met iets meer gewicht in mijn hoofd om slaan en volleys. Voor mijn lichaamsbouw speel ik met een vrij zwaar racket (380g). Soms vraag ik Stavie ook om het me wat moeilijker te maken omdat de zon het tandvlees zachter maakt.”

franco-stupaczuk-alex ruiz vigo 2021

Lorenzo Lecci Lopez: Wat is er nu nieuw bij Starvie?

Franco Stupaczuk:“Ik werk sinds 2019 bij Starvie en de rackets worden steeds beter. Dit jaar vind ik mijn racket erg mooi. Er zijn kleine details die mensen niet zien, maar die ervoor zorgen dat de bal niet op de pala glijdt. Als je het neemt, zul je zien dat het oppervlak ruw is. De nek is achthoekig, en dat geeft me een betere grip.”

 

Lorenzo Lecci López

Aan zijn namen kunnen we zijn Spaanse en Italiaanse afkomst raden. Lorenzo is een meertalige gepassioneerd door sport: journalistiek door roeping en evenementen door aanbidding zijn zijn twee benen. De ambitie is om de grootste sportevenementen (Olympische Spelen en WK) te verslaan. Hij is geïnteresseerd in de situatie van padel in Frankrijk, en biedt perspectief voor optimale ontwikkeling.