Eerste deel van het XXL-interview uitgevoerd met Benjamin Tison, nu op hoog niveau en sportmanager bij de directie padel van de Franse tennisfederatie. Hier kijkt hij terug op zijn geweldige begin binnen de FFT, op de geest die hij wil inspireren, en geeft hij ons enkele anekdotes met de humor die we van hem kennen.

Een moeilijke beslissing

“Iedereen weet dat deze beslissing heel moeilijk was, ik zat op een moment waarop ik weer heel goed speelde. Mijn laatste wedstrijd op het profcircuit zal deze 7/6 7/6 nederlaag tegen Ruiz / Tello zijn, wat een goed resultaat zal blijven.

Bij de FFT hebben we veel werk, we hebben een geweldig team, en uiteindelijk heb ik niet veel tijd om daar over na te denken. Het tempo ligt vrij hoog, ik beweeg veel, ik doe alle jeugd- en volwassenwedstrijden.

Het is duidelijk dat ik het een beetje mis als ik op toernooien ben, maar ik ben gepassioneerd door wat ik doe, er is veel te doen voor de padel Dus ik voel opwinding, niet hetzelfde als op het veld, maar ik denk dat ik er allemaal redelijk goed mee om kan gaan.”

Misschien ooit een terugkeer...

“Het liefst had ik over twee jaar het aanbod voor deze functie bij de FFT gehad. Als ik de timing had kunnen kiezen, had ik uiteraard nog twee jaar gespeeld. Dat zou mijn ideaal zijn geweest, maar het leven is geen droom, er zijn keuzes die je moet maken, ik had dit aanbod, niemand zette een mes op mijn keel, en ik koos ervoor om het te accepteren.

Ik zeg altijd dat als je een keuze maakt, je die moet accepteren en vandaag ben ik vervuld in mijn rol. Ik heb het geluk dat ik een geweldig team heb. Het lukt me tot een moment waarop de federatie middelen steekt in de ontwikkeling van de padel. Het is goed om aan het begin van een lege pagina tussen aanhalingstekens te staan, ook al zijn er al dingen gedaan, maar we zijn begonnen aan een tour door de competities en iedereen kent mij, ik zit in de uitwisseling, ik ga niet om van boven tot onder beslissingen te nemen en mijn visie op te leggen. Ik wil bouwen met zowel particuliere als verenigingsclubs.

Ik zal het spelersgedeelte altijd missen, maar we kunnen tot laat spelen padel, dus misschien speel ik ooit weer… In het leven moet je nooit nooit zeggen.”

Ik heb geen “Johan Bergeron” gedaan…

“Ik probeer mezelf niet te wegen, want dat doet pijn... Nee, op dit moment gaat het goed met mij, ik deed het niet zoals Johan Bergeron vorig jaar (lacht)!

Ik heb niet veel tijd om te spelen, maar ik ga mezelf de komende weken anders organiseren om te proberen wat tijd vrij te maken om de bal te slaan. Ik zou graag een paar P1000 of zelfs een P1500 willen verdienen met vrienden. Ik wil niet dat er een belangenconflict ontstaat door bijvoorbeeld met spelers van het Franse team te spelen, maar met spelers die tussen de 50e en 150e plaats, er is geen probleem. Ik heb het volste recht om dat te doen, niets houdt mij tegen om aan toernooien deel te nemen.

Op de P2000 daarentegen zul je mij niet zien omdat ik met mijn FFT-vertegenwoordigerpet kom, dus daar is het onmogelijk. Aan de andere kant weerhoud ik mezelf er niet van om een ​​FIP te doen om plezier te hebben tijdens een week vakantie.”

Een pool van spelers in Frankrijk

“Bij de jongens is het niveau heel homogeen. Zonder de meiden te minachten, merken we dat er bij de damestrekkingen voor bepaalde koppels nog steeds makkelijke eerste rondes zijn. Bij de mannen gebeurt dat nauwelijks meer, er is een grote spelerspool met jongeren onder de 25 die heel goed spelen, zelfs onder de twintig zoals Nathan Courrin, Yoan Boronad en Timéo Fonteny die zeker 20 jaar oud zijn. Ik kan spelers noemen als Pierre Vincent, Arthur Hugounenq, Dylan Guichard, Philémon Raichman, Thomas Leygue…

We hebben jongeren onder de jongens, onder de meisjes is het iets moeilijker omdat we achter Louise Bahurel Kimy Barla en Lou Lambert-Agosti hebben, maar die momenteel wat moeite hebben om door te dringen tot de volwassenen. We hebben een groep meiden met Wendy Barsotti, Carla Touly, Fiona Ligi, Tiffany Phaysouphanh en Camille Sireix die groeien maar die de generatie hierboven zijn.

Jongeren in actie op de P1500 in Bordeaux

“Ik heb de twee finales gezien, ik heb gemerkt dat Timéo op heel hoog niveau speelde, hij maakte een sterke indruk op mij. Ondanks zijn nogal riskante spel maakte hij weinig fouten, hij hield het huis bij elkaar. Het moeilijkste zal nu zijn om dit te bevestigen. De fout zou zijn te geloven dat het zover is, maar het is veelbelovend

Louise heeft een hele rustige kant, ze verdedigt zowel rechts als links heel goed. Ik ben veeleisend tegenover haar, ik heb het haar al verteld, ik vind dat ze nog steeds de intensiteit mist om het hoogste niveau te bereiken, zowel fysiek als in haar keuzes. Dit hangt samen met het feit dat ze getalenteerd is, we hebben altijd de tekortkomingen van haar kwaliteiten.

Al deze jongeren volg ik met aandacht, maar ook de minder jonge! We praten veel met Pablo Ayma en Robin Haziza, het is een deel van mijn werk dat veel tijd kost, maar het is ook het deel dat mij het meest boeit. Als oud-speler heb ik het gevoel dat ik het veld een beetje herbeleef, dus het is een onderdeel dat mij nauw aan het hart ligt."

Houding is belangrijk

“Tegenwoordig denk ik dat het niveau bij de mannen zo hoog is dat het voor een speler niet meer mogelijk is om binnen drie maanden in de top tien van Frankrijk te staan. Dit is het bewijs dat het niveau is geëvolueerd en dat is des te beter. Voor meisjes is het daarentegen geen gebrek aan respect, maar het blijft wel makkelijker. We zien bijvoorbeeld dat Carla Touly na een jaar of anderhalf jaar oefenen rond de 10e plaats van de wereld staat.

Onder de meiden zitten zo'n twintig spelers die ik heb geïdentificeerd, dat betekent niet dat ik niet de anderen ben, we bekijken alles met Pablo en Robin, maar we zullen letten op de leeftijd, op het project op zich, maar ook aan de houding. Voor mij is de strijd de manier van gedrag die gewaardeerd moet worden en ik zou graag willen dat degenen die zich bij de Franse groep aansluiten allemaal voorbeeldig zijn.”

Team Padel Mei

het team Padel Magazine probeert u sinds 2013 het beste van te bieden padel, maar ook enquêtes, analyses om de wereld van te proberen te begrijpen padel. Van het spel tot de politiek van onze sport, Padel Magazine staat tot uw dienst.