Lucile Pothier, de "MVP van het Franse team" tijdens de Europese Spelen, beantwoordt vragen van Franck Binisti. Ze blikt terug op de hoogtepunten van de wedstrijd, maar ook op haar twijfels, haar teleurstellingen.

Terugkomen zonder medaille is een teleurstelling

Franck Binisti: Tijdens de Europese Spelen behaalde jij met Thomas Leygue de 4e plaats met Frankrijk.

Lucile Pothier : Het was een lange week vol frustratie. Ik geloofde zo in deze medaille dat het moeilijk was om zonder te vertrekken. Maar na overleg met Robin, Pablo en degenen die mij volgen, zag ik het positieve. Ze wezen me op de ongelooflijke reis die ik heb gemaakt, en het feit dat ik maar twee keer per week train terwijl ik speel tegen mensen die elke dag trainen. Het is waar, het was een geweldige week, maar we hadden graag de medaille gewonnen, dus er is altijd een kleine teleurstelling. Ik herinner me echter vooral de positieve en deze geweldige ervaring.

Ik twijfelde, maar ze lieten me mijn goede matches beseffen

FB: Je twijfelde aan jezelf na de finale en vroeg je af of je goed had gespeeld of niet, maar je kreeg te horen dat je de "MVP van de wedstrijd" was, zelfs van de week. Wat betekent dit voor jou?

LP: Wie mij kent, zal zeggen dat ik inderdaad erg veeleisend en perfectionistisch ben. Ik herinner me vaak twee of drie fouten in plaats van alles, maar Robin heeft me enorm geholpen om een ​​stap terug te doen en te beseffen dat ik een goede wedstrijd speelde. De afgelopen maanden heb ik steeds meer zelfvertrouwen gekregen en ben ik begonnen met het opbouwen van het punt en laat Jess afmaken, zij die uitblinkt op dit gebied. Ik maakte goede vorderingen en dat was te merken aan de wedstrijden. Ondanks dat ik niet gewend was om 5 dagen achter elkaar te spelen, kreeg ik naarmate de week vorderde meer zelfvertrouwen en had ik het geluk Jess en Thomas aan mijn zijde te hebben.

FB: Kun je ons vertellen over je evolutie op het circuit?

LP: Ik ging van een aanvallende positie naar een puntenbouwerpositie, wat een grote evolutie voor mij was. Het is een verandering die veel aanpassingen vergt, maar die me in staat heeft gesteld een nieuwe dimensie aan mijn spel toe te voegen. Ik ben ook regelmatiger gaan spelen, wat mijn zelfvertrouwen en vaardigheden op het veld heeft vergroot. Het was een geweldige leerervaring en ik kijk ernaar uit om te zien waar het me in de toekomst brengt.

Goed spelen past bij mijn persoonlijkheid

FB: Ik herinner me dat toen je begon, ik je bijna altijd aan de linkerkant zag. Nu zie ik je altijd aan de rechterkant. Is er een evolutie geweest? Hebben andere spelers je beïnvloed om deze verandering door te voeren?

LP: Ja, inderdaad, ik begon aan de linkerkant: ik bevond me meteen in deze positie omdat ik een goede smash had, dus kreeg ik te horen "Lucile, pass naar links". Maar uiteindelijk past rechts spelen meer bij mijn persoonlijkheid, omdat ik graag conservatief ben en fouten wil vermijden.

Ik heb geen spijt van deze wijziging. Op dit moment voel ik me redelijk goed aan de rechterkant. En als het waar is dat er aan de linkerkant wat meer pit en waanzin is, vind ik mijn plaats aan de rechterkant.

FB: Hoe verliep de organisatie van deze Europese Spelen? Hoe was de sfeer binnen het team van Frankrijk?

LP: De organisatie was in het begin een beetje ongelijk. De velden waren nog niet klaar toen we aankwamen, maar alles was op tijd geregeld voor de wedstrijd. Wat betreft de sfeer binnen het team, het was de eerste selectie voor Carla Touly, waardoor we haar beter hebben leren kennen. Ondanks de druk van de concurrentie hing er een goede sfeer in het team.

De nederlagen van kameraden zijn van invloed

FB: Hadden de nederlagen een impact op de sfeer in het team en op de rest van de wedstrijden?

LP : Nederlagen zijn altijd moeilijk te beheren. Toen bijvoorbeeld Jeremy en Tom verloren, werden wij geraakt. Maar dat weerhield ons er niet van om bij elkaar te blijven en elkaar te steunen.

Het was zwaar voor Thomas na zijn verlies, maar hij kon de volgende dag terugveren in onze gemengde wedstrijd. Op het veld was hij grondig en bracht hij zijn ervaring en zijn positiviteit naar ons duo.

FB: Thomas leek een beetje verlegen toen hij tegen de meisjes moest spelen in de gemengde wedstrijden. Is daar een discussie over geweest met hem of met de coach?

LP: Ja, er zijn veel discussies geweest over dit onderwerp binnen het team en met de coaches. Thomas was nogal terughoudend, maar we besloten toch te gaan omdat er een medaille op het spel stond.

FB: Heb je tijdens wedstrijden soms bewust vermeden om je op meisjes te richten?

LP: Nee, we hebben net de wedstrijd gespeeld. We hebben echter vermeden ons specifiek op meisjes te richten. In het geval van een accidentele aanrijding hebben we onmiddellijk onze excuses aangeboden om de sportiviteit te behouden.

Persoonlijk heb ik genoten van de ervaring omdat ik gewend ben om in gemengde wedstrijden te spelen. Het was een nieuwe ervaring en ik vond het erg interessant.

Ik ben helemaal voor gemengde competities, hoewel ik begrijp dat sommige mensen dat niet doen. Het schema was echter een beetje ingewikkeld omdat we de gemengde wedstrijden moesten spelen voor het hoofdtoernooi, wat voor enige spanning zorgde. Misschien kan dat verbeterd worden.

FB: Welke wedstrijd heeft je tijdens de week in het bijzonder gemarkeerd, voor goed of slecht?

LB : De wedstrijd waar ik het meest van genoot was tegen Portugal met Thomas in de kwartfinales. We wisten terug te komen na het verlies van de eerste set en dat hielp me om meer agressie in mijn spel te krijgen.Aan de andere kant was de wedstrijd om brons het meest frustrerend, omdat we heel dicht bij de te pakken kwamen.

'Misschien had ik me meer moeten opdringen tegen Spanje'

FB: Wat ontbrak er volgens jou tegen de Spanjaarden met Jess tijdens de Open Dames?

LB : Wat we misten was misschien een betere ritmebeheersing. In de derde set verloren we vrij gemakkelijk een break door een slappe opslag. Vervolgens renden we achter deze stationwagon aan en slaagden er niet in hem in te halen.

FB: Kun je ons vertellen over wanneer jij en Jess hetzelfde gebied op het veld deelden, waar je soms last van leek te hebben?

LP: Ja, inderdaad, er waren tijden dat Jess en ik ons ​​in hetzelfde gebied bevonden. Dit kan gebeuren als het spel moeilijk wordt. Dat neem ik Jess helemaal niet kwalijk want ze heeft een groot verlangen om te winnen en dat vertaalt zich soms in agressiviteit in het spel, dat is een van haar sterke punten. Misschien is ze wat meer uitgeput dan normaal op dit punt.

Ik aan mijn kant, ik had mezelf misschien wat meer moeten opdringen. Ik had het gevoel dat ik niet overweldigd was, vooral in de derde set. Misschien had ik mezelf wat meer moeten pushen. Het is in ieder geval een waardevolle ervaring voor de volgende wedstrijden.

FB: Denk je dat?'het zou tactisch de voorkeur hebben gehad dat Jess wat meer in haar zone blijft?

LP: Dit is een moeilijke vraag. Dat ze vaak naar mijn kant komt, betekent niet dat dat een probleem is. Als ik minder goed ben, komt zij het werk voor mij doen en dat scheelt ons een hoop. Ze vertaalde haar verlangen om te winnen door die ballen te willen pakken. Aan de andere kant had ik mezelf misschien wat meer moeten opdringen en hem moeten zeggen aan zijn zijde te blijven om zijn energie te sparen.

Achteraf gezien hadden we de situatie misschien anders kunnen aanpakken. Als we nog één zet hadden gewacht voordat we een actie hadden ondernomen, had dat de situatie misschien veranderd. Maar met "als" doen we alle wedstrijden opnieuw. Het is de ervaring die ons doet leren.

'Als we meer hadden gespeeld, hadden we verder kunnen komen'

FB: Heb je er spijt van dat je niet aan meer toernooien hebt deelgenomen om een ​​betere ranking te krijgen en misschien geduchte tegenstanders eerder in de competitie te vermijden?

LP: Het is waar dat we ons deze vraag met Jess stelden. We hebben een goede prestatie neergezet ondanks het feit dat we maar één of twee keer per week trainen omdat we een bijbaan hebben. Maar we houden onszelf ook voor dat als we vaker hadden gespeeld, we deze wedstrijden misschien hadden kunnen winnen. Het is een kwestie van levensproject, het vereist een grote ondervraging.

Ik zou graag meer willen spelen, maar ik heb een bijbaantje en ik reis veel om te trainen. Je moet een balans vinden tussen werk, sport en privé. Het is een keuze die moet worden gemaakt en een reflectie die moet worden uitgevoerd.

Franck Binisti

Franck Binisti ontdekt de padel in de Club des Pyramides in 2009 in de regio Parijs. Sinds padel maakt deel uit van zijn leven. Je ziet hem vaak op tournee door Frankrijk om de grote evenementen van te verslaan padel français.