Samen met Gracia Radovanovic naar Servië. Toen ze een jaar geleden terugkeerde naar haar land van herkomst, is de voormalige Top 25 op de Franse ranglijst een sleutelfiguur geworden in de ontwikkeling van padel op de Balkan.

Keer terug naar de oorsprong en integratie van padel in Servië

“Een jaar geleden besloot ik alles achter te laten en terug te gaan wonen in mijn land van herkomst, Servië, meer bepaald in Belgrado, de hoofdstad. Voordat ik op dit grote keerpunt inga, wil ik erop wijzen dat ik in Frankrijk nooit heb overwogen les te geven padel, noch om deel te nemen aan de ontwikkeling ervan. Voor mij, omdat ik tennisser was en mijn hele leven eraan had gewijd, zag ik de padel meer een hobby, ondanks mijn training in Palavas bij Valentin Durand en mijn ranking in de top 25.”

Gracia Radovanovic Servië padel

De evolutie van padel in Servië en mijn rol daarin

“Toen ik in Servië aankwam, waren er maar twee clubs padel. Maar een jaar na mijn terugkeer nam het aantal clubs aanzienlijk toe. Bovendien is het verrassend om op te merken dat Servië, ondanks deze groeiende populariteit, geen federatie heeft padel. Deze leemte in de regelgeving betekent dat er geen normen zijn voor toernooien, geen rangschikking van spelers. Het was dus alsof ik aan het begin stond van de sport in het land.

Een van de anekdotes die ik kan delen betreft het gebrek aan organisatie bij toernooien padel, gekoppeld aan deze ongelooflijke omgevingsfrisheid. We hebben P100 en P250 geïntroduceerd, met financiële subsidies tot € 500. Er is echter geen echte ranking of plaatsing. De tabellen worden opgesteld door middel van loting. Ik beleef momenteel het begin van padel in Servië. Maar Frank, je weet waar ik het over heb! We vergeten het, maar in Frankrijk was er nog niet zo lang geleden bijna niets.”

Servië spoor padel

Mijn transitie van speler naar leraar

“Hoe ben ik leraar geworden? Puur toeval, tijdens een toernooi in Vamos Padel, een club uit Belgrado. De clubmanagers twijfelden aan mijn niveau, maar nadat ze het niveau van het lokale spel hadden gezien, boden ze me een aanbod aan om beginners les te geven, wat ik accepteerde. En dus begon ik de basisbeginselen van te onderwijzen padel, want ik herhaal: ik ben geen leraar van padel opleiding."

Samenwerkingen en sportontwikkeling

“Ik ontmoette Djordje Mijailovic, de manager van Padel Centar, die gepassioneerd is padel. Hij vroeg mij om mee te werken aan de organisatie van Belgrado Padel Open, een evenement waar hij al lang op zat te wachten. Beetje bij beetje nam de populariteit van padel groeide op in Servië, maar het spelniveau volgde niet vanwege het gebrek aan gekwalificeerde coaches. Daarom heb ik mijn voormalige coach Valentin opgeroepen om cursussen te komen aanbieden en het niveau omhoog te brengen.”

Promotie van padel en officiële erkenning

“Toen ik in Servië aankwam, was er geen winkel met apparatuur padel. Dus ik heb samengewerkt met Head Frankrijk gaat een online winkel openen. Maar het hoogtepunt was Belgrado Padel Open. Dit toernooi, grotendeels gefinancierd door de stad, trok spelers uit verschillende landen, waaronder de Fransen die de titel wonnen. En vandaag is het Ministerie van Sport klaar om de federatie officieel te erkennen, wat de weg vrijmaakt voor regulering en de mogelijkheid voor Servië om deel te nemen aan internationale competities.”

Franck Binisti

Franck Binisti ontdekt de padel in de Club des Pyramides in 2009 in de regio Parijs. Sinds padel maakt deel uit van zijn leven. Je ziet hem vaak op tournee door Frankrijk om de grote evenementen van te verslaan padel français.