We konden praten met Jean Dumartin, die eindigde als derde in de eerste P2000 van het seizoen, naast een bepaalde Nicolaas Rouanet.

Mini-gazontennis!

Mijn begin binnen padel inderdaad al heel lang geleden. Ik herinner me dat ik rond 2005 werd uitgenodigd bij de familie van mijn vriendin in Pamplona en mijn eerste wedstrijd tegen mijn schoonfamilie speelde (lacht). Ik zei toen tegen mezelf: “Ik begrijp niets van deze sport, zelfs de regels niet (ik was toen echt gek op tennis), maar toch is het superleuk dit minitennis op gras (lacht)!”

Daarna jarenlang helemaal niets, want omdat ik uit Baskenland kwam, was er maar één indoorbaan in de hele regio, dus het was buitengewoon moeilijk om te kunnen spelen.

De echte boom-in padel kwam pas rond 2019 bij ons binnen. Ik zou dus zeggen dat mijn echte start in deze sport dateert van december 2018 met de P500 van Les Bruyères naar Pau. Leuke anekdote, ik had de kans om een ​​lesje te leren voor mijn eerste toernooi tegen Bastien Blanqué die toen al Frans kampioen was! Het volstaat te zeggen dat ik absoluut geen kennis had van de codes van deze discipline: ik speelde op zaalvoetbalschoenen, voetbalshorts zonder zak en met een bal in mijn hand (lacht).

Tennis, voetbal en padel !

Tennis heeft een groot deel van mijn jeugd op zijn kop gezet. Ik volgde sportstudies van de 6e tot de tweede met als doel door te breken in deze sport. Het jaar van mijn 16 jaar stond ik toen op plaats 1/6, ik moest de befaamde keuze maken tussen studies en tennis. Met een vader die leraar was, de ontmoeting met mijn toekomstige vrouw en de intieme overtuiging dat het heel moeilijk zou zijn om er mijn baan van te maken, besloot ik te stoppen met het hoge niveau en me te wijden aan mijn baccalaureaat S en vervolgens aan mijn school van ingenieur. Ik ben min of meer van de ene op de andere dag gestopt met tennis omdat ik het niet halverwege wilde doen.

Daarna heb ik me een aantal jaren op het voetbal gericht, omdat ik erg nieuwsgierig was om een ​​teamsport te ontdekken, en dan pas padel.

Als geboren concurrent, en met mijn achtergrond in tennis, ging ik elke activiteit in met het idee om te concurreren. Vanaf mijn start in de padel, Ik wilde meteen snel vooruitgang boeken om me in te schrijven voor toernooien en zo snel mogelijk de ranglijst te beklimmen (zonder echt kwantificeerbaar doel in het begin).

Een marge van vooruitgang op het fysieke

Ik zou zeggen dat ik een vrij regelmatige linkszijdige speler ben, met een redelijk constant spelniveau, zonder al te veel luchtbellen en vooral erg strijdlustig. Ik heb een diepgewortelde behoefte om mijn emoties naar buiten te brengen met de legendarische "Muchoooo" of zelfs met goed ondersteunde "bultjes op de borst" (zoals mijn beste acoliet in het veld: Alex Perilhon kan getuigen) (lacht).

Dumartin Perilhon borstbult
De borstbult van het duo PerilhonDumartin

Ik denk ook dat ik met mijn smash-aanval een mooi wapen heb dat ik heel snel weet te activeren.
Aan de andere kant ligt mijn enorme marge van vooruitgang op fysiek vlak... mijn laatste jogging moet van meer dan 10 jaar geleden dateren, en ik draag de dupe omdat de wedstrijden elkaar opvolgen en moeilijker worden... Het is niet met mijn recente vertrek naar Spanje en al zijn culinaire verleidingen dat dit waarschijnlijk zal veranderen!

Minder toernooien sinds hij vader werd

Sinds oktober 2021 moest ik het wat rustiger aan doen qua wedstrijden vanwege familiale redenen.

Ik probeer één toernooi per maand te houden, maar het wordt steeds ingewikkelder (ik werd vader van een schattige kleine Simón in juni 2022).

Een voorkeur voor linkshandigen

Het feit dat ik steeds minder in Frankrijk speel, verhoogt mijn motivatie als ik terug kan komen. Bovendien voegde het idee om te kunnen spelen met Nico Rouanet, die er middenin zit, een speciale smaak toe voordat deze marathon van 8 wedstrijden in 48 uur begon. Als je voor het eerst met een nieuwe partner speelt, heb je het vreemde gevoel dat je de dingen bijzonder goed wilt doen, de behoefte om elkaar te bewijzen, en het blijkt dat onze overeenkomst dit weekend perfect was.

Rouanet Dumartin verplettert P2000 Bordeaux 4Padel 2023

Ik heb een voorkeur voor het spelen met linkshandigen (ik speel voornamelijk met Alex Perilhon), omdat zij mij fysiek kunnen ontlasten, met name door naar behoefte de middenzone in te nemen, zowel onder als boven.

Een genot om Le Panse en Trancart te verslaan

Om de hierboven genoemde redenen zal ik helaas niet meer in mezelf kunnen investeren, mijn doel is om een ​​goede vader en een goede echtgenoot te zijn voordat ik een betere speler word (lacht)...zelfs als ik moet toegeven dat het verslaan van Team Kong (wat leek meer als een "Team Fazanten" die dag) doet altijd veel goeds voor het moreel en zorgt ervoor dat ik zo snel mogelijk terug wil naar een toernooi.

Streef naar de Top 3-4 van de beste paren van Navarra

In Pamplona had ik het geluk om meteen geïntegreerd te worden met de beste spelers van Navarra en ik probeer één tot twee keer per week te trainen.

Ik heb zelfs een Spaanse licentie gehaald zodat ik in de eerste klasse op het circuit van Navarra kon spelen.
Deze regio staat niet noodzakelijkerwijs bekend om zijn spelers van zeer hoog niveau (merk echter op dat Jon Sanz uit Pamplona komt), maar ik zou zeggen dat er ongeveer tien jongens zijn die gemakkelijk in de Top 50 of de Franse Top 20 zouden kunnen spelen. Ik hoop dat ik een plek bij de top 3-4 koppels in Navarra kan behalen.

Doel bereikt !

Ik had mezelf in de loop der jaren tot doel gesteld om in de Franse top 50 te komen, en om eerlijk te zijn, betekende mijn vertrek naar Spanje aan het begin van het jaar, toegevoegd aan de hervorming van de 15 toernooien waarmee rekening werd gehouden, dat ik niet denk dat je daar niet kunt komen. Behalve dat er tijdens de P2000 in Bordeaux een klein wonder gebeurde en ik hier op de 39e plaats sta in de ranglijst van maart.

Rouanet Dumartin P2000 Bordeaux 2023

Het lijkt me vrij ingewikkeld om hoger in de ranglijst te komen en te hopen op iets in de padel…ik kreeg echter een vriendschapsverzoek op Facebook van een zekere Pablo Ayma, ik zal moeten uitzoeken wie deze persoon is en wat hij van me wil (lacht)

Mijn volgende toernooi is de P1000 van de Central Sport Club begin april met een Nico Trancart die niet a priori boos is! Ik maak van deze gelegenheid gebruik om de Adour-club in Tarnos en dus de Central Sport Club in Saint-Jean-de-Luz hartelijk te bedanken, die enorm hebben bijgedragen aan mijn vooruitgang gedurende deze paar jaar door me toe te staan ​​hun zwangere te trainen.

Eindelijk, onze overeenkomst zal geweldig zijn geweest met Nico Rouanet, maar we moeten duidelijk zijn, hij zal binnenkort toetreden tot de academie van de Grote Padel, zal zich volledig aan deze sport wijden, en onze trajecten zullen lijnrecht tegenover elkaar staan. Ik zou heel blij zijn om binnenkort een "ultimo baile" met hem te kunnen doen, maar mezelf projecteren over een heel seizoen is natuurlijk geen optie!

Xan is een fan van padel. Maar ook rugby! En zijn berichten zijn net zo pittig. Fysieke trainer van meerdere padel, vindt hij atypische posts of behandelt hij actuele onderwerpen. Het geeft je ook enkele tips om je lichaamsbouw voor de padel. Het is duidelijk dat hij zijn aanvallende stijl oplegt zoals op het gebied van padel !