Kateryna Yegoreychenko, een lange jonge vrouw van bijna 30 jaar oud, lijkt al meerdere levens te hebben gehad. Deze Oekraïner heeft in drie landen gewoond en speelde drie competitieve sporten: tennis, strandtennis en padel. Vandaag een vluchteling in Barcelona, ​​​​ze moest Oekraïne in oorlog ontvluchten, maar blijft haar passies uitleven, als een echte sportieve ambassadeur van haar martelaarland.

Tien dokters vertellen haar dat ze nooit meer zal kunnen tennissen

Padel Magazine : Kun je jezelf voorstellen en iets vertellen over je sportcarrière?

Kateryna Jegoreychenko: Mijn naam is Katerina! Ik ben bijna 30 jaar oud. Ik heb in drie landen gewoond (Oekraïne, VS en Spanje). Ik ben in mijn leven acht keer verhuisd, maar ik vind het leuk. Ik heb naar meer dan 20 landen gereisd, zou ik zeggen. Ik beschouw mezelf als een heel gelukkig persoon, omdat ik ongelooflijke mensen over de hele wereld heb kunnen ontmoeten en ik blijf ze elke dag ontdekken. Ik word vaak omschreven als een doorzetter, altijd positief. Ik hou van reizen, lachen en enthousiasmeren. 

Ik speel al tennis sinds ik 6 jaar oud was. Toen ik 15 was, kreeg ik de kans om in de Verenigde Staten te trainen. Het was een kans die ik greep. Maar op 16 en een half, kwam ik terug op krukken. Tien dokters vertelden me dat ik nooit meer zou kunnen tennissen. Ik besloot een operatie te ondergaan en te zien. Gelukkig kon ik negen maanden later weer op de tennisbanen. Ik deed mee aan een paar toernooien en kreeg een aanbod om te gaan tennissen aan een Amerikaanse universiteit met een volledige beurs. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken bij marketingbedrijven, terwijl ik tennis coachte.

Kateryna speelt het vaakst padel met mannen.

vlucht weg voor oorlog

PM: De oorlog dwong je je land te ontvluchten. Wat is er gebeurd en hoe heb je onderdak gevonden?

K: Toen de oorlog begon, was alles wat ik in gedachten had om mijn gezin zo snel mogelijk in veiligheid te brengen! Er waren vier slapeloze nachten, erg koud, veel gekke dingen onderweg, maar we hebben de Poolse grens bereikt. Ik heb tien dagen in Warschau gewerkt en vrijwilligerswerk gedaan, terwijl ik aan het uitzoeken was waar ik heen moest. Ik vond genade in tennis en een geweldige Spaanse organisatie - geleerd, waardoor ik de tennisacademie kon ontdekken RCTB, in Barcelona. Ze boden aan om mijn zus te trainen, evenals 12 Oekraïense kinderen, wat absoluut geweldig is. Deze academie helpt hen om zichzelf te ontplooien als tennisser en als mens in het algemeen.

Een van de belangrijkste coaches, Mark, had het idee om de Oekraïners te helpen, en dat op veel manieren. Ze stuurden bussen naar de Oekraïense grens en haalden honderden mensen op, terwijl ze alle noodzakelijke medische, voedsel- en andere hulp stuurden. Sterker nog, ik heb veel geluk gehad! Dankzij deze organisatie ontmoetten we een uitzonderlijke familie die ons verwelkomde en ons nog steeds steunt. Ze behandelen ons als familie, en het is verbazingwekkend hoe aardig en zorgzaam ze zijn! Sterker nog, ze zijn onze beschermengelen!

P.M: Hoop je terug te keren naar Oekraïne? Hoe zie jij de toekomst?

K: Ik hoop dat ik de kans krijg om veilig naar huis terug te keren, vooral voor mijn gezin. Ik hoop dat mijn familie in Oekraïne volkomen veilig kan zijn en niet een uur of twee per dag op internet hoeft door te brengen om ervoor te zorgen dat iedereen in orde is. Ik wil in een stad kunnen wonen waar de sirenes niet klinken en me daar veilig voelen. Ik wil door heel mijn land reizen zoals ik dat graag deed. Ik wil dat mensen om me heen gelukkig zijn en niet op elk moment het ergste vrezen.

Elke Oekraïner met wie je nu praat, zal je vertellen dat hun toekomst nog maar twee dagen verwijderd is. Zelfs als je een doel in het leven hebt, is plannen voor meer dan een week bijna onmogelijk. Dit is ook mijn geval. Ik heb een paar doelen die ik wil bereiken, maar zeker geen langetermijnplan.

Nummer 1 van padel in Oekraïne

P.M: In Oekraïne speelde je padel en jij was nummer 1? Hoe ging het ? Ben je nog steeds aan het spelen? Probeer je in Spanje te spelen?

K: Absoluut, ik hou van deze sport! Het is vanaf het begin een grote uitdaging voor mij geweest en ik moet nog zoveel leren. Toen ik terugkwam uit de VS, waren er maar heel weinig clubs padel in Oekraïne. Ik was zo'n beetje het enige meisje dat speelde, dus begon ik met jongens te spelen. Toen begonnen steeds meer mensen te spelen, maar ik speelde drie tot vier keer per week tegen jongens, dus ik werd beter. De jongens speelden niet met mij zoals met een meisje, ze sloegen op dezelfde manier: het is niet erg beschaafd, maar sport is sport. Een jaar later was ik nummer 1 in Oekraïne bij de vrouwen en nummer 9 bij de mannen. Ik mocht met mannen spelen, want met meisjes verveelde ik me.

Speel om padel, het was bijna het eerste wat ik deed toen ik in Spanje aankwam. Het was bijna een droom. En ook hier speel ik alleen met mannen. Ik speel momenteel geen prof, omdat ik gefocust ben op mijn doel om de Top 100 in strandtennis te bereiken. ik ben momenteel 117e, zo dicht bij mijn doel. Inmiddels heb ik twee toernooien gewonnen van padel gemengd. Ik zou heel graag een partner van mijn niveau willen vinden en proberen op hoog niveau tegen de meisjes te spelen.

De Top 100 van strandtennis in het zicht

P.M: Je bent ook kampioen strandtennis. Waarom ben je in deze sport beland?

K: Beachtennis is een sport die ik heb ontdekt in Miami, toen ik daar woonde. Ik was zo geïnteresseerd in deze sport dat ik er verliefd op werd. Het lijkt misschien makkelijker, maar ga een paar uur rennen op het zand, sprintjes doen, en we zullen erover praten. Eerst speelde ik gewoon voor de lol, en toen werd ik de top 20 op de geavanceerde wereldranglijst. Ik speelde toen een paar pro-toernooien en zag dat ik alle kansen had om goed te spelen. Maar het leven deed me teruggaan naar Oekraïne.

Ik ontmoette toen buitengewone mensen, die begonnen te werken aan de verspreiding van strandtennis in Oekraïne, waar een federatie werd opgericht. Ik ben toen bondscoach geworden. Vandaag hebben we een uitzonderlijke groep beachtennissers.

Voor de oorlog hadden ik en mijn beachtennispartner al plannen om toernooien te spelen en te kijken wat we konden doen.

Toen de oorlog begon, waren ik en mijn beachtennispartner in Europa, waar de meeste toernooien worden gehouden. We hebben besloten om de kleuren van ons land te dragen door onder de Oekraïense vlag te strijden, om de wereld eraan te blijven herinneren dat we echt hulp en ondersteuning nodig hebben! Zonder de hulp van de hele wereld in deze tijd zou het heel moeilijk zijn! Daarom zijn we iedereen die ons op wat voor manier dan ook helpt enorm dankbaar!

jerome arnoux journalist

Na 40 jaar tennis valt Jérôme in de pot van padel in 2018. Sindsdien denkt hij er elke ochtend aan tijdens het scheren ... maar scheert nooit pala in de hand! Journalist in de Elzas, hij heeft geen andere ambitie dan zijn passie met u te delen, of u nu Frans, Italiaans, Spaans of Engels spreekt.