Kevin Farhang, diep doof, is een fervent badminton en padel, geeft hij ons zijn indrukken van deze twee sporten.

We kregen de kans om te interviewen Kevin Farhang tennis Padel Sun Club. Deze diep doof, 43, is een absolute badmintonfan die de padel laatst. Hij vertelt ons over de specifieke kenmerken van deze twee sporten voor dove mensen zoals hij en vertelt ons zijn verhaal.

Een multisportliefhebber!

Ik ben diep doof en heb van kinds af aan altijd veel aan sport gedaan. Ik zou zelfs zeggen dat ik voor de sport ben geboren! Voetbal, zaalvoetbal, snowboarden, basketbal, zwemmen, tennis, badminton, hardlopen, fietsen, volleybal, tafeltennis, Water-Bike Challenge voor de Princess of Charlene of Monaco Foundation ... Ik heb al deze sporten beoefend als vrijetijdsbesteding of concurrentie met dove en horende mensen.

Een bijzondere attractie voor badminton

Sinds 2017 is mijn belangrijkste sport badminton, wat ik beoefen bij Club Monaco Badminton. Dankzij Sylvie Bertand, voorzitter van de club en voorzitter van de Monegaskische Badmintonfederatie, kon ik Monaco vertegenwoordigen bij de dovenbadmintonwedstrijden georganiseerd door de Franse Handisportfederatie (FFH). Ze begreep inderdaad het belang voor mij om deel te nemen aan specifieke competities aangepast aan mijn handicap en daarvoor heeft ze de club bij de FFH aangesloten door een afdeling gehandicaptensport op te richten en daarvoor wil ik haar heel graag bedanken.

Dovenwedstrijden, maar niet alleen

Sinds 2017 is Monaco altijd vertegenwoordigd in dove badmintoncompetities, met name op de Franse kampioenschappen en de Coupe de France (in het enkelspel, herendubbel, gemengd dubbel) met goede plaatsen als finalisten, altijd podiumplaatsen met medailles. goud, zilver en brons, en vooral prachtige herinneringen. 

Franse Badminton Federatie die dit jaar de tijd heeft genomen om de Doven Badminton wedstrijden te organiseren en het daarom niet meer nodig is om aangesloten te zijn bij de FFH, maar ik wilde mevrouw Sylvie Bertand heel erg bedanken voor het mogelijk maken van dit project met de oprichting van de Handisport-sectie, een primeur in Monaco.

Onlangs heb ik ook wedstrijden gedaan met horende mensen: ik maak deel uit van het Interclub de Monaco Badminton-team in het enkelspel en ik heb thuis 3 A'Roca-toernooien gedaan in de seniorencategorie waar ik finalist was in dubbelspel, eenmaal een halve finalist in het enkelspel en eenmaal een finalist in het enkelspel. Ik hoor helemaal niets, ik moet constant visueel compenseren omdat ik het stuur niet hoor aankomen of het geluid dat het maakt om te weten welk effect wordt gebruikt (spin, lift of slice), of dat de slag krachtig is of zacht.

La padel bij het begin van de insluiting

Ik ontdekte het padel dankzij de winkel die verkoopt padel in Monaco promenade Honoré II en die ongeveer 1 jaar geleden werd geopend.

Maar ik ben niet begonnen met spelen padel sinds het einde van de opsluiting omdat mijn badmintonclub nog niet is heropend en Ik wil dagelijks sporten. Zo ontdekte ik sinds begin juli bij Tennis Padel Soleil waar ik zeer regelmatig zal trainen en lessen zal volgen om vooruitgang te boeken en een goed niveau te bereiken. De padel lijkt leuk omdat het een beetje eindeloos is, de bal stuitert tegen het glas en blijft spelen, niet zoals tennis of badminton. Je moet een bepaalde techniek beheersen om je tegenstanders in moeilijkheden te brengen.

Padel Soleil Beausoleil veld

Le padel, een horende sport

Ik voel geen geluid of trillingen op het tapijt / zand. Het is dus net als badminton, het is moeilijk om te weten of de tegenstander flat of met spin slaat, dus Ik moet systematisch kijken naar de positie van het racket van de tegenstander, maar het is niet gemakkelijk. In de hoeken is het moeilijk om te weten of de bal als eerste de grond of het glas / grille of beide tegelijk raakt. Het is ingewikkeld voor mij, die dit geluid niet kan horen om te weten of het fout is of niet, en soms heb ik het mis! De padel is een sport gemaakt voor horende mensen, het is meer auditief dan visueel.

Padel of badminton?

Mijn favoriete sport is nu 3 jaar badminton. Ik heb ook altijd van tennis gehouden, ook al is het meer dan 22 jaar geleden dat ik het speelde. Ik zou graag opnieuw willen spelen, het probleem is dat ik geen dove partner van mijn niveau heb in Monaco, in de Alpes-Maritimes

Le padel is een hobby voor mij en ik profiteer van deze periode om intens te spelen padel. Maar ik geef de voorkeur aan badminton in het enkelspel omdat ik geen fan ben van het spelen in het dubbelspel, wat verplicht is bij padel. 

Maar de padel is een meer toegankelijke sport. Bij badminton kan de shuttle tijdens een smash de 400 km / u overschrijden! VS 'is een veeleisende sport met een hoog energieverbruik, een badmintonwedstrijd is ongeveer 5 keer intenser dan een tenniswedstrijd!

Een verlangen om mee te doen padel

Mijn doel is om met doven te spelen padel zoals ik deed voor badminton voor wedstrijden en voor andere sporten omdat we onze eigen communicatie hebben met handen in gebarentaal tussen ons op deze evenementen, Ik voel me meer op mijn gemak tussen doven, het zijn twee verschillende werelden.

Om een ​​kampioenschap te creëren van padel doof, een dove persoon moet over het project kunnen praten met de voorzitter van de FFT of de FFH en er dus in slagen om padel doof omdat het al bestaat in andere sporten (badminton, zaalvoetbal, voetbal, jeu de boules… .etc). De FFT en de FFH moeten daarom samenwerken om dit tot stand te brengen.

Le padel is een heel nieuwe sport voor doven in Frankrijk maar ik hoop dat deze specifieke competities in 2022 het levenslicht zullen zien. En als het dan goed werkt kunnen er ook de Deaflympics (Olympische spelen voor doven), Europese bekers , wereldbekers enz ...

Ik ben 43 jaar oud, waarom word ik niet op een dag coach voor andere doven om hen te leren wat ik zelf heb geleerd ?!

Trainen met Zeus

Mijn leerkracht padel is elite-coach Zeus Serrano Sanchez. Hij is een Spaanse coach die opgroeide en speelde met de beste professionals ter wereld, zoals Paquito Navarro. Met Zeus praten we niet veel, hij toont me de techniek op een heel simpele manier met zijn handen en we begrijpen elkaar perfect. Ik evolueer heel snel met hem, hij is een ongelooflijke leraar die zijn geheimen voor posities / tactieken / technieken leert, zodat ik alles tegelijk met hem kan begrijpen.

Ik speel met hem in mijn club, Tennis Padel Zon sinds juli 2020. Ik zie veel verbeteringen in mijn spel met alles wat Zeus me heeft geleerd en hij zegt dat ik evolueer in turbomodus omdat hij me slechts 10 individuele of groepslessen heeft gegeven gedurende 1 maand.

Kevin Farhang en Zeus Tennis padel zon leraar semi indoor veld

Federico Chingotto was onder de indruk

Voordat ik naar deze club kwam, speelde ik padel met spelers die doof zijn met mijn tennistechnieken terwijl het eigenlijk heel anders is. Zelfs prof Tour-ster Federico Chingotto was verrast om me na slechts 10 lessen zo te zien spelen. Hij vertelde me dat ik goed tegen hem speelde: we deden samen een beetje diagonaal tijdens een les die hij me begin augustus gaf. Is dat Zeus een goede coach moet zijn!

Mijn doel is niet om op een hoog niveau te spelen, maar om te weten hoe je op een goed niveau moet spelen voor toekomstige competities van padel doof en zelfs als ik oud ben met mijn 43 jaar doe ik nog steeds mee aan competities in de senioren categorie in badminton en voetbal en niet als veteraan, ik heb een goed uithoudingsvermogen!

Op zoek naar een partner!

Ik ben aan het bellen, ik zoek een partner van padel die doof, slechthorend of zelfs heel licht slechthorend is (minimaal verlies van 55 decibel op het audiogram van het betere oor) om met mij mee te kunnen doen aan dovenwedstrijden. Ik ben hartstikke doof, ik ken gebarentaal en kan ook lippen lezen!

Xan is een fan van padel. Maar ook rugby! En zijn berichten zijn net zo pittig. Fysieke trainer van meerdere padel, vindt hij atypische posts of behandelt hij actuele onderwerpen. Het geeft je ook enkele tips om je lichaamsbouw voor de padel. Het is duidelijk dat hij zijn aanvallende stijl oplegt zoals op het gebied van padel !