De Elzasser Sébastien Husser-Walther, een van de beste Franse spelers in padel-fauteuil, blikt terug op zijn geschiedenis in tennis en padel. Hij geeft ons zijn visie op de evolutie van de padel in Frankrijk met in het bijzonder het zeer mooie internationale toernooi van padel-fauteuil in Le Mans.

Getuigenis.

Geboren met een tennisracket in zijn hand

“Ik begon op 6-jarige leeftijd met tennis en stond op 15/1. Op 20-jarige leeftijd raakte ik na een duikongeval verlamd en zat ik in een rolstoel. Echter, 3 maanden later had ik al een tennisracket in handen. Gedurende 15 jaar heb ik toernooien over de hele wereld doorzocht en mijn beste, de 15e plaats ter wereld, bereikt. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds 5e Frans.

Le padel-fauteuil, ik ontdekte het tijdens een tenniskamp in 2014. Om het een beetje te verminderen, hadden de organisatoren een middag georganiseerd padel om ons iets anders te laten zien. Ik was zo verslaafd dat ik dezelfde avond terugkwam om het opnieuw te doen… het was liefde op het eerste gezicht!

Sindsdien probeer ik steeds vaker te spelen. Ik ben betrokken bij het organiseren van evenementen, wedstrijden. Ik ben in contact met de FFT om te proberen onze discipline zo goed mogelijk te structureren. Na de eerste Franse competities die sinds begin 2022 zijn gespeeld, sta ik als 1e op de officieuze Franse ranglijst.

“De rem is het gebrek aan geschikte infrastructuur”

“In het begin was het grootste obstakel het gebrek aan infrastructuur in de buurt van mijn huis. Maar sinds een aantal jaren heb ik een complex met 2 binnenbanen en 2 buitenbanen op 10 minuten afstand.

Wat de praktijk betreft, maakte ik vrij snel vorderingen in rolstoeltennis dankzij mijn "tennis"-ervaring sinds ik klein was. De technische aspecten, de tactiek, het managen van een wedstrijd, ik kende het. Ik moest het gebruik van de sportstoel “temmen” en dat was geen gemakkelijke taak…”

“Ik speel met geldige spelers”

“Toen ik begon met de padel-fauteuil, al deze "tenniservaring" heeft me enorm geholpen om het snel te beheersen. Door te spelen leerde ik spelen met de ramen. Ik heb veel met en tegen valide spelers gespeeld, dus als ik tegen rolstoelspelers speel, moeten er kleine tactische aanpassingen worden doorgevoerd.

ik denk de padel-fauteuil is veel gemakkelijker toegankelijk. Door op een kleiner veld te zijn, de ramen te hebben, in het dubbelspel te zijn, kun je vrij snel ruilen en plezier hebben.

Tennis lijkt me in het begin technischer en het kost tijd om plezier te hebben.

Zich verplaatsen in een rolstoel is ook makkelijker padel zelfs als het speeloppervlak veel minder rolt. Maar om erachter te komen, een speler zal sneller tevreden zijn met de padel… De leuke kant is ook heel belangrijk!”

"Ik vind het leuk om met twee mensen te spelen"

“Tennis heeft me enorm geholpen voor de padel. De volley is een van mijn sterke punten dus met een racket van padel,,Ik voelde me meteen goed. Aan de andere kant, om vooruitgang te boeken is er een techniek die specifiek is voor de padel verdienen. Dat is wat ik leuk vind aan het spelen van twee.

Mijn sterke hit padel dienst is. Zowel tegen rolstoel- als staande spelers is het best vervelend. Het is afromen, snel en vrij nauwkeurig. Aan de andere kant moet ik aan de variatie werken om de sporen nog meer te vervagen.

Mijn volley en balaanraking zijn ook sterke punten.

Aan de andere kant beschouw ik mezelf meer als een linkse speler, dus ik zou graag mijn servicerendement verbeteren, vooral aan de kant van de zijruit.

“De vreugde van het zien van de wedstrijden padel-stoelen erkend door de FFT”

“Sinds we het onderwerp hebben besproken, is de evolutie indrukwekkend geweest. We hadden de verrassing en de vreugde dat de wedstrijden van padel- rolstoel zijn opgenomen in de wedstrijdgids padel van de FFT sinds begin 2022. De goedkeuring van onze toernooien is nu mogelijk. De specificaties komen overeen met een P100.

We stonden al in de startblokken om competities te organiseren, maar het feit dat de FFT onze toernooien erkende, gaf een boost aan de praktijk van padel-fauteuil.

Momenteel worden spelersgroepen in heel Frankrijk gemaakt om te spelen. De volgende stap is voor hen het opzetten van een collectieve opleiding.

De evolutie is de voorbije maanden meer dan positief, het gaat de goede kant op.”

“Je hoeft geen 4 rolstoelspelers te zijn om plezier te hebben”

“Het obstakel blijft om om te beginnen een sportstoel aan te schaffen of te vinden. Zodra we er een vinden, kunnen we beginnen met plezier maken. Het voordeel is dat je met drie andere spelers staand kunt spelen, met vrienden of familie. Je hoeft geen vier rolstoelspelers te zijn om plezier te hebben...

Ik speel veel op die manier.”

“Clubs mogen niet bang zijn”

"Ik hoorde over deze angsten van clubs die bang waren om ons te verwelkomen vanwege een vermeende degradatie. Dus nam ik contact op met de Spaanse rolstoelspelers die al meer dan 15 jaar spelen. Er is geen degradatie waargenomen in Spanje en geen enkele club is ooit terughoudend geweest om ze te verwelkomen.

Spaanse spelers worden vaak uitgenodigd om tentoonstellingen te spelen bij WPT-toernooien, dus als er al schade aan het oppervlak was, zou het niet zijn herhaald.

Onze fauteuils staan ​​op 3 of 4 wielen, dus 3 of 4 steunen. Ze zijn ontworpen om op alle tennisoppervlakken te spelen. Klei is het meest kwetsbaar en we spelen er regelmatig op. Tapijt is ook een speelveld, vooral in Zwitserland.

Wij beschermen onze vorkassen bij stoel-raamcontact. Maar nogmaals, de Spaanse spelers hebben nog nooit gehoord van glasschade door een fauteuil. We nemen veel minder snelheid dan een staande speler, dus als er contact is met het glas, is het veel lichter.

Ik denk dat deze vrees over het algemeen meer voortkomt uit een gebrek aan kennis. Maar ik kan het begrijpen, het is aan ons om te laten zien en te bewijzen dat er geen risico is voor de constructies.

“Voor bewijzen van padel gemengd namelijk een paar met een fauteuil en zonder”

“Ik ben helemaal voor gemengde evenementen met de ene speler in een rolstoel en de andere zonder. Alles wat mensen in staat stelt om te zien, om de padel-fauteuil, zal gunstig zijn voor ons voor de ontwikkeling.

Het enige verschil met de regels, als we in een rolstoel spelen, is dat we een 2e stuiter kunnen gebruiken (ofwel 2 stuitertjes voor het glas, of een stuiter dan glas en dan nog een stuiter). Deze regel is gemakkelijk aan te passen als we met invaliden spelen. Ik speel veel op die manier, ik heb al deelgenomen aan toernooien in mijn centrum en ik kon me zelfs aanmelden voor een P25, P100 of iets anders met een vaste partner. De FFT-regels staan ​​het toe.

Sommige clubs hebben deze formule al aangeboden en de feedback, zowel voor rolstoel- als valide spelers, is erg goed.”

Sébastien HUSSER-WALTHER padel stoel

“Naar Spanje gaan om tegen de besten te spelen”

“Een carrière in padel, lijkt me ingewikkeld maar je weet maar nooit. Mijn doel zou zijn om Spaanse toernooien te spelen. Ik onderneem de nodige stappen. De Spaanse bond is voorlopig recalcitrant maar dat komt vooral omdat het een primeur is en ze het niet weten. Ik heb daar al tegen de besten mogen trainen, het niveau is erg indrukwekkend. Ze hebben minimaal 15 jaar ervaring, dus 15 jaar voorsprong op ons.

Ik zal zien hoe deze discipline zich ontwikkelt, maar ik wil graag bijdragen aan de ontwikkeling ervan. En dan ben ik een concurrent, dus als ik een paar titels kan winnen, ga ik mezelf niet beroven.

Op Le Mans, het eerste internationale toernooi van padel-fauteuil

“In Le Mans, Ik ga spelen met Nicolas Vanlerberghe die een licentie heeft bij Ronchin. Het was met hem dat ik ontdekte de padel-fauteuil in 2014.

Dit internationale toernooi, het eerste dat ter wereld wordt georganiseerd en dat ten minste vier landen (Frankrijk, Spanje, België, Nederland) zal samenbrengen, zal voor iedereen een ontdekking zijn. Ik ben erg trots om deel uit te maken van dit avontuur. Het is verbazingwekkend dat Albane Vanier dit evenement in zo'n korte tijd heeft weten neer te zetten.

Op sportief vlak ken ik het niveau van de Spanjaarden dus we zullen proberen ze een beetje te irriteren en als er een opening is, zullen we niet aarzelen. Het Nederlandse duo bestaat onder meer uit Robin Ammerlaan, voormalig nummer 1 van de wereld in rolstoeltennis, dubbele gouden medaillewinnaar op de Paralympische Spelen. Ik stel me voor dat met de hand die hij heeft, zijn spelniveau interessant moet zijn.

Dit weekend van eind augustus wordt een mooie showcase voor de padel-fauteuil en ik ben van plan er het beste van te maken!”

Du padel-fauteuil op Roland-Garros in 2023?

“Allereerst heb je maximale zichtbaarheid nodig en vooral een maximaal aantal spelers in de “bol” padelweet dat de padel-fauteuil bestaat in Frankrijk. Als het ons lukt om de demonstraties tijdens grote "geldige" evenementen te vermenigvuldigen, zullen we steeds meer bekendheid krijgen. En het is in deze tijd dat de weinige tegenzin zal toenemen.

Ik hoop dat we volgend jaar onze discipline kunnen tonen op Roland-Garros tijdens de Greenweez Paris Premier Padel Major. In deze richting zijn al contacten gelegd met de FFT.

Mijn wens zou ook zijn dat we ons Frans kampioenschap kunnen spelen tijdens het geldige Franse kampioenschap.

In het algemeen zijn alle acties ten gunste van de padel-fauteuil is welkom.”

Franck Binisti

Franck Binisti ontdekt de padel in de Club des Pyramides in 2009 in de regio Parijs. Sinds padel maakt deel uit van zijn leven. Je ziet hem vaak op tournee door Frankrijk om de grote evenementen van te verslaan padel français.