Een paar dagen na het winnen van de bronzen medaille op de Senior Plus Wereldkampioenschappen 2024, kijkt de aanvoerder van het Franse herenteam Simon Boissé terug op deze gekke week waarin <em>The Blues </em>het beste resultaat uit hun geschiedenis behaalden op de Wereldkampioenschappen.

Eerste gevoel

Ik ben gaar, maar blij! Het was een lange week. Ik had het WK in Las Vegas in 2022 en het EK in Alicante in 2023 al gedaan, ik wist wat ik kon verwachten na een week competitie.

Ik ben erg blij dat ik Zweden heb verslagen! Het was twee keer dat we van hen verloren, ik maakte er een beetje een persoonlijke aangelegenheid van. En daar heb je het: 3-1 overwinning, je hoeft niet eens naar de beslissende wedstrijd te gaan, een goede zaak!

De rol van kapitein

Ik ben erg blij met de manier waarop de groep presteerde. Ik had het geluk dat ik in continuïteit kon leven met bepaalde spelers die aan alle eisen voldeden: ervaring, concurrentievermogen en interpersoonlijke vaardigheden op en buiten het veld. Er zijn echte, betrouwbare leiders die verantwoordelijkheid voor resultaten weten te nemen. Het maakt de rol van kapitein veel gemakkelijker.

Je hebt spelers die het overnemen, die tijdens de Open een beetje aan de kant coachen. Iedereen moet zijn plaats binnen de groep vinden, sommigen staan ​​dicht bij het veld, anderen dichtbij dagelijkse aanmoediging of vrijgevigheid. Ik denk dat het recept voor onze prestaties de toevoeging van woorden, leiderschap en ervaring is.

Ik heb geen belangrijker status dan de anderen. Ik heb een rol, er worden dingen van mij verwacht, maar als je mensen hebt die over vaardigheden beschikken in een groep, moet je ze promoten om het succes van iedereen te faciliteren. Het is gemakkelijker om kapitein te zijn als je binnen je groep een onfeilbare betrouwbaarheid hebt.

Franse vreugde World Seniors Plus 2024

De paren zijn geopend

De Open kost ons veel energie. Als je in een land zit dat ver op de ranglijst staat en de spelers ook rondes in de Open doorbrengen, zijn dat uiteindelijk veel wedstrijden. Petje af voor Olivier die op 55-jarige leeftijd volhield door tien wedstrijden te spelen zonder één wedstrijd te missen.

In de eerste wedstrijden liet ik de spelers een beetje vrij omdat de eerste rondes wat makkelijk waren. Vervolgens probeerde ik iedereen te bezoeken, waarbij ik soms twee of drie wedstrijden tegelijk afvinkte. Hierdoor kon ik ze in een andere context zien dan de eerste twee groepswedstrijden, waar Ecuador en Uruguay ver onder zaten.

Je hebt spelers die elkaar kennen, anderen die samen moesten spelen, anderen die nog nooit samen hadden gespeeld, dus om mijn keuzes te beperken was het interessant: je weet nooit of je een leuke verrassing gaat zien.

Bronzen medaille Wereld Heren Senioren Meer

Zo dicht bij de prestatie tegen Spanje

Ik werd gedragen door twee visies: het geluk om tegen een team als Spanje te spelen, maar ik projecteerde mezelf ook op het doel van de bronzen medaille de volgende dag, een medaille die potentieel toegankelijker was.

Omdat sommige spelers deelnamen aan de Open, moesten we keuzes maken in categorieën om iedereen tegemoet te komen. We wisten dat we in +55 en +50 iets te doen hadden, maar dat het in +45 en +40 moeilijk zou worden. Wij droomden van een beslissende wedstrijd met Adrien en Max.

Uiteindelijk hebben we ons deel van het contract vervuld. Toen we met 2-0 voor stonden (toen 2-1), geloofden we het bijna met de geweldige prestatie van de +40's die 5/2 voor stonden in de tweede set, waarna de +35's een grote wedstrijd speelden om de klus te klaren . Daar heb je het, Spanje is Spanje, met 3-2 verslagen, maar dat verraste veel mensen. Ik denk dat er een kleine kans was, omdat Spanje het beter had kunnen doen in hun typische team, in tegenstelling tot Argentinië dat gepantserd kwam.

We weten dat er twee landen voor ons liggen, we proberen na Argentinië en Spanje de eerste stap te zetten. Het is moeilijk om op de korte termijn plannen te maken, omdat we al een stap achterlopen op deze twee landen. Ik zie dus niet in hoe de kloof zou kunnen worden verkleind als de vroegere glorie in deze categorieën zou arriveren.

Wereld Senior Plus Frankrijk

Over persoonlijke plannen

Op persoonlijk vlak ben ik heel blij. Dit resultaat bevestigt een team dat ik heb samengesteld en dat is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn. Wat zo’n evenement als aanvoerder tot een succes maakt, is het team dat je hebt samengesteld, de dagelijkse aansturing van de hele groep (Noot van de redactie: 14 spelers) en het bereiken van het doel dat we onszelf hebben gesteld.

Mijn persoonlijke succes is de wetenschap dat ik zo eenvoudig mogelijk was. Natuurlijk, eenvoudig en oprecht zijn is de duidelijkste manier van werken. We moeten niet proberen een rol te spelen, de beslissing af te dwingen, te zeggen dat wij de baas zijn...

Aanvoerder en speler zijn is niet gemakkelijk, het vergt inspanning, maar ik heb altijd van coachen gehouden, ik ben erg gesteld op deze menselijke relaties door middel van sport. Je moet weten hoe je jezelf soms in gevaar kunt brengen, en op je veertigste is het geweldig om deel uit te maken van een teamproject als dit.

Het woord van het einde

De FIP heeft dit evenement heel goed beheerd, of het nu gaat om de accommodatie, de algemene organisatie of de wedstrijden, ik denk dat alle spelers tevreden waren.

Uiteraard een woord voor het team: goed gedaan en bedankt, omdat ze blijk gaven van professionaliteit, concurrentievermogen, ervaring en interpersoonlijke vaardigheden. Natuurlijk heb ik de casting gedaan en ben ik een beetje een producer achter de schermen, maar het zijn de acteurs die ervoor zorgen dat mensen de film uiteindelijk leuk vinden!

Vind hier de volledige resultaten van de Senior Plus Worlds 2024.

Martin Schmuda

Martin, een competitieve tennisser, ontdekte de padel in 2015 in de Elzas en nam deel aan enkele toernooien in Parijs. Tegenwoordig is hij journalist en houdt hij zich bezig met het nieuws padel terwijl het zijn opkomst voortzet in de wereld van de kleine gele bal!