Van nu af aan actieve internationale Franse nummer één, Thomas Leygue, kijkt met “ups en downs” terug op zijn seizoen 2023. De Fransman aarzelt niet om ons te vertellen wat er gebeurt in het leven van een speler, met de moeilijkheden die soms voorkomen bij het vinden van zijn plek op de baan, het vinden van de juiste partner en zijn associatie met Insa. We keerden ook terug naar de “shock”: het sportieve pensioen van de 60e speler ter wereld, Benjamin Tonson.

Maar uiteindelijk sloot Thomas het seizoen af ​​met een zeer eervolle 87e plaats op de wereldranglijst (FIP-ranking) en ambities voor 2024.

Niemand heeft mij gebeld om te spelen

Het jaar begon voor mij slecht. Ik begon het jaar links bij Marcos Cordoba, maar dat ging niet zo goed. We gingen vrij snel uit elkaar, en ik ervoer toen een klein gat in mijn vertrouwen omdat ik een goede ranking had en niemand me riep om te spelen, in tegenstelling tot aan het begin van het jaar, wat behoorlijk ingewikkeld was.

Ik ging toen met Guillem Figuerola, die veel lager gerangschikt was, het was een beetje een weddenschap op de toekomst. En ook daar maakte het gebrek aan vertrouwen in mij, het feit dat hij te veel op mij vertrouwde, de relatie gecompliceerd.

We gingen na 2-3 maanden uit elkaar, ondanks enkele behoorlijke resultaten.

Figuerola-Leygue

Ferran Insa, het is een goede associatie

Vervolgens startte ik het project met Ferran Insa, en het verliep heel goed, we hadden goede resultaten. Dit is het goede nieuws van deze vereniging.

Natuurlijk denk ik dat ik op tactisch vlak goede vooruitgang heb geboekt, ik heb nog steeds een betere fysieke conditie, dus er zijn veel positieve punten om mee te nemen in 2023, ook al had ik het graag beter gedaan aan het begin van het jaar.

Leygue Insa glimlacht 2023

De fout om in 2023 links te beginnen

Ik had het seizoen graag rechts willen beginnen. Vandaag is het duidelijk dat ik op rechts moet spelen. Ik maakte de fout om aan de linkerkant te beginnen. Voor de rest verandert er niet veel, ik blijf trainen. Je moet altijd proberen beter te worden, beter te trainen, beter te eten, beter te slapen. Ondanks enkele kleine foutjes die gecorrigeerd moeten worden, ben ik op zoek naar stabiliteit.

Doordat ik fouten heb gemaakt, heb ik kunnen leren. Ik heb er geen spijt van dat ik ze heb begaan en als ik het opnieuw moest doen, zou ik het doen. Dus geen spijt uiteraard.

Ik moet stabiliteit vinden

Ik wist dat ik stabiliteitsproblemen had. In 2022 had ik een goede start van het seizoen, daarna een gat aan het begin van het jaar, voordat ik tegen het einde een inhaalslag maakte. Het vinden van stabiliteit is belangrijk voor mij.

Ik denk dat ik het gevonden heb bij mijn huidige partner. Voorlopig ga ik verder met Bastien Blanqué in Frankrijk en met Insa internationaal.

THOMAS LEYGUE

25 toernooien spelen lijkt mij enorm, en dat is het niet alleen...

25 toernooien spelen lijkt mij al enorm. De kalender is behoorlijk druk, met Franse toernooien, FIP-toernooien en misschien nog wel meer. De agenda zal dan ook erg druk zijn.

Ik hoop iets meer vakantie te hebben dan vorig jaar, maar ik blijf op dezelfde manier trainen, met dezelfde coaches en hetzelfde team.

Het vertrek van Tison: een schok

Le Bens vertrek was voor mij een beetje een schok. Ik besprak het met hem in Milaan en ik had het echt niet verwacht. Het was niet de manier waarop ik Franse nummer 1 had willen worden. Ik had hem liever verslagen dan zijn positie na zijn pensionering te erven.

Het is vreemd om hem niet meer onder ons te zien. Hij was mijn belangrijkste rivaal in Frankrijk en een bron van motivatie. Als hij niet meer in het Franse team zit, zal er een grote leegte achterblijven, dat is zeker.

Finale-frankrijk-blanque-leygue-tison-bergeron-2022-Toulouse

Ik denk dat niemand in een goede positie verkeert om te weten of dit de juiste keuze is, of het te vroeg of te laat is. Alleen Ben kan deze beslissing nemen. Als hij het heeft aangenomen, is dat omdat het de juiste keuze voor hem is. Hierdoor ontstaat er een gat in de padel Frans, maar het zal ons ook helpen. Ik hoop dat alles goed voor hem uitpakt.

Franck Binisti

Franck Binisti ontdekt de padel in de Club des Pyramides in 2009 in de regio Parijs. Sinds padel maakt deel uit van zijn leven. Je ziet hem vaak op tournee door Frankrijk om de grote evenementen van te verslaan padel français.