Aanwezig bij Padel Horizon voor Nationaal 1 interclubs Om zijn vriendin Wendy Barsotti aan te moedigen en de show te bewonderen, vertelt professioneel handbalspeler Valentin Porte over zijn liefde voor padel.

Rechtshandig bij handbal, linkshandig bij handbal padel

“In het handbal ben ik linkshandig, een eigenschap waarmee ik me op het veld onderscheid. Maar als het erop aankomt padel, Ik speel met mijn rechterhand. Het is een situatie die, denk ik, mijn vooruitgang in deze sport een beetje beperkt. Als ik met mijn linkerhand speelde padelIk ben ervan overtuigd dat ik meer zou kunnen doen en me comfortabeler zou voelen. Maar de natuur heeft ervoor gezorgd dat ik meer op mijn gemak ben met mijn rechterhand, dus ik pas me aan.

Het probleem op dit moment is dat ik een competitieve kant heb, dus ik wil meedoen en proberen de ranglijst te beklimmen (opmerking van de redactie: deze staat momenteel op de 2378e plaats), maar dat is niet echt mogelijk omdat ik een baan heb in de drukke tijd met handbal... Ik speel voor de lol en ik ben van plan verder te komen.”

Zijn hart maakt een sprongetje...

Mijn hart zwaait tussen verschillende clubs, vooral vanwege de persoonlijke en vriendschappelijke banden. Ik ben supporter van Palavas, waar mijn vriendin speelt en waar ik veel vrienden heb. Ik ga daar regelmatig spelen, maar ik ben officieel lid van de club Hauts de Nîmes. Er zijn onderhandelingen gaande met Palavas, en wie weet verander ik binnenkort van club!

Twee weken Spanje om verder te komen

"Ik moet toegeven dat het volgen van lessen waarschijnlijk mijn techniek en mijn begrip van het spel ten goede zou komen. Maar door mijn drukke schema is het moeilijk om plekken te vinden om lessen te volgen. Dus wanneer ik een vrij moment heb, organiseer ik het liefst een spel met vrienden. Ik heb de kans, misschien dankzij mijn sportachtergrond, om technieken en strategieën snel te eigen te maken door alleen maar te observeren. Het kijken naar toernooien of video's helpt mij enorm.

Deze zomer ben ik twee weken in Spanje geweest om serieus te trainen en zag ik hoe lessen van goede leraren de voortgang kunnen versnellen.”

Handbalspelers hebben hun plaats padel

“Wat ik vooral waardeer padel, dit is het collectieve aspect ervan. Ook al zijn we maar met twee per team, communicatie en wederzijdse hulp zijn essentieel, net als bij handbal. Met mijn partner, Rémi Desbonnet, handbalkeeper van de Franse en Montpellier-teams, hebben we een band ontwikkeld waardoor we elkaar gemakkelijk kunnen begrijpen.

Deze chemie heeft ons geholpen vooruitgang te boeken en een concurrentieniveau te bereiken dat we ons nooit hadden kunnen voorstellen, zoals een P1000-tafel. En dan is er nog het plezier van het uitdagen van de spelers van padel, om ze te laten zien dat we onze plek hebben.’

“De overstap van handbal naar padel, het verandert de wereld. Van een balsport naar een racketsport is de overstap niet eenvoudig, zeker niet voor iemand zoals ik die geen achtergrond in de racketsport heeft. Wat ik in beide disciplines vind is het belang van het collectief, strategie en communicatie. Bij Rémi solliciteren wij padel de principes van handbal.

Het is deze overdracht van vaardigheden die ons een voordeel geeft. Wij hebben een andere manier om wedstrijden te benaderen. DE padel Het stelt mij ook in staat te ontsnappen, weg te komen van het dagelijkse professionele handballeven. Het is een verademing, een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en andere ervaringen op te doen.”

Een balans te vinden

“De balans vinden tussen mijn professionele carrière in het handbal en mijn passie voor padel is een echte uitdaging. Met een schema vol trainingen, wedstrijden en reizen is het niet altijd makkelijk om daar tijd voor vrij te maken padel. Ik kan me echter mijn rustdagen niet voorstellen zonder fysieke activiteit. Ik ben wat je hyperactief zou kunnen noemen, behalve natuurlijk als ik extreem moe ben.

Mijn coaches verbieden mij niet strikt om op mijn vrije dagen andere sporten te beoefenen, zolang dit mijn handbalprestaties niet schaadt. Het is zeker dat de dag dat ik mijn tong uitsteek op het veld, ze zullen zeggen dat ik moet stoppen."

Zijn diagonaal met Alix Collombon…

“Ik heb nog niet de kans gehad om diagonalen met Wendy te spelen, maar het is iets dat we overwegen. Tot nu toe hebben we een paar wedstrijden samen gespeeld, en ik moet toegeven dat ik een klein voordeel ten opzichte van haar had. Ik heb echter een diagonaal gemaakt met Alix Collombon, Ik was erg moe, ik kwam uit een toernooi, ze was in topvorm en er waren nog enkele close games, maar ik won met 6-0... Ik weet dat het dichtbij was, dat doe ik niet. Ik heb geen 40 genomen -0 in ieder spel toch. Maar er zal wraak zijn!”

Dorian Massy

Nieuwe volger van padelIk ben gefascineerd door deze dynamische sport die strategie en behendigheid combineert. Ik vind in de padel een nieuwe passie om te ontdekken en met u te delen Padel Magazine.