"Is ze goed of niet"? "Ik heb het recht om dat te doen of niet"? We kunnen spelen padel wekelijks, soms jarenlang, gebeurt het dat we bepaalde subtiele, complexe en soms controversiële regels negeren of vergeten.

Padel Magazine heeft al gedetailleerd in het verleden sommige punten van afwikkeling, maar het is goed om een ​​herinneringsshot te doen of om bepaalde vragen die regelmatig op het tapijt opduiken uit te diepen. Zelfs die zichzelf uitnodigen aan de tafel waar de spelers een biertje drinken na hun wedstrijd, de wedstrijd opnieuw spelen en het onderling oneens zijn...

De controverse zal zijn hoogtepunt bereiken in gevallen waarin de internationale regelgeving, vastgesteld door de FIP, zegt het tegenovergestelde van Frans-Franse regelgeving, geregeld door de FFT !

Hier zijn enkele van de vragen die regelmatig voorkomen en voor amusement of verbijstering kunnen zorgen. En wend je zelfs tot het maken van broodjes, of zelfs boksen in extreme gevallen.

Aanraken is soms zinken

Laten of niet laten? Als de bal bij het serveren het net (of de paal) raakt, wordt deze soms opnieuw gespeeld, soms foutief. Inderdaad, als het de omheining raakt, direct of na een enkele rebound, is het defect. Aan de andere kant, als het de omheining raakt na twee rebounds, is het goed.
Het wordt ingewikkelder als een bal het net raakt en door de deur het veld verlaat: als uitstapjes zijn toegestaan, wordt de bal verhuurd, dus moet hij opnieuw worden gespeeld; als uitstapjes verboden zijn, is die bal een fout!

Plakje cake! Boven de muren, of het nu geglazuurd, afgeschermd of ommuurd is, is er een min of meer brede snede. Als de bal in het veld van de tegenstander stuitert en de horizontale beugel raakt, gaat het punt door, of de bal nu terug op het veld komt of naar buiten gaat. Maar als, door een wonder, de bal op deze slice komt te liggen, is het punt een winnaar.

De bal die niet mag worden aangeraakt.- Als u of uw partner een smash maakt die naar uw zijde terugkeert nadat u de grond heeft geraakt, raak het glas dan vooral niet aan, zonder dat de bal door uw tegenstanders wordt aangeraakt! In dit geval wordt het punt inderdaad alleen behaald als de bal de grond raakt of in het net faalt. Als je de volleybal met het racket, de hand of een ander lichaamsdeel neemt, verlies je het punt.

Filet padel mestre club
Pas op voor het net!

Oversteken verboden.- Als je aan het net bent en je tegenstanders een langzame, hoge bal raken (bijvoorbeeld een gemiste lob), kan het verleidelijk zijn om die bal aan de andere kant van het net te gaan "picken". Welnu, deze verleiding zal de laatste zijn, want je verliest het punt! Integendeel, je moet wachten tot de bal over het net is gegaan - met het risico dat hij de planken raakt - voordat je hem speelt.

In het net sluipen

■ Geautoriseerde oversteek.- Als een smash van je tegenstanders op je speelhelft stuitert, een of twee ruiten raakt en terugkeert naar hun speelhelft, mag je in dit geval het net oversteken (zonder het aan te raken) met je arm en racket om de bal te raken.

Raak het net nooit aan.- Het is onder geen enkele omstandigheid toegestaan ​​het net aan te raken tijdens een punt, met het racket, de arm, de benen of enig lichaamsdeel (inclusief kleding). Het is razend wanneer je, meegesleept door je momentum, het net strijkt nadat je een piek op briljante wijze hebt verdedigd; maar het is zo! Speciaal geval, als je het net aanraakt nadat je de uitwisseling hebt voltooid (bijvoorbeeld als de bal de tegenstanders raakt of uitgaat met 4), dan is het punt voor jou. Je kunt dus een tijdje koorddansers spelen en dan in het net crashen als het punt voorbij is!

Hallo palen! Het net aanraken, zeiden we je, het is "niet"! Het aanraken van de paal is ook verboden volgens de regels van de Franse Tennisfederatie. Maar aangezien niets eenvoudig is, heeft de Internationale Federatie van padel staat een speler toe om het bovenste deel van de paal aan te raken, op voorwaarde dat outs zijn toegestaan. In dit geval heeft een speler ook het recht om het gaasframe van de deur aan te raken, maar alleen op zijn helft van het veld...

chiostri post mar del plata
Sommige palen zijn hoger dan andere...

Speel in het net van de tegenstander.- Klopt het dat je een punt kunt winnen door een bal rechtstreeks in het net te slaan? Het antwoord is ja, op voorwaarde dat het het net is aan de kant van je tegenstander. Dit is mogelijk in twee gevallen. Wanneer een smash van je tegenstanders terugkeert naar hun veld, heb je het recht om je racket door te geven naar de andere kant en de bal in hun net te sturen.
Het andere geval is wanneer je het veld verlaat om een ​​"par 3" te herstellen: het is dan toegestaan ​​om je bal door de deur aan de kant van de tegenstander te sluipen, hetzij door hem op de grond te stuiteren, hetzij door op het net te mikken.

Wees voorzichtig, als de bal het net raakt en vervolgens op de grond stuitert, hebben je tegenstanders nog steeds het recht om hem naar huis te sturen!

O hek, o wanhoop

Glimlach, je bent toast! Als je op een oud veld speelt met een beschadigd of vervormd hek, maak dan je tissues klaar. Dus een bal die op de grond stuitert en het veld verlaat door een gat in het hek, zal voor jou verloren gaan als het aan jouw kant gebeurt. Idem als de bal vast komt te zitten in een te grote mazen van het raster... Deze sport is te gek, zeggen we je!

Heeft u vragen, kritiek, bezwaren of anekdotes te vertellen? Reageer dus gerust op dit artikel!

Na 40 jaar tennis valt Jérôme in de pot van padel in 2018. Sindsdien denkt hij er elke ochtend aan tijdens het scheren ... maar scheert nooit pala in de hand! Journalist in de Elzas, hij heeft geen andere ambitie dan zijn passie met u te delen, of u nu Frans, Italiaans, Spaans of Engels spreekt.