baskisch Andoni Bardasco is pas 30 jaar oud, maar hij moest enkele jaren geleden zijn carrière als profspeler beëindigen, nadat hij de 25e speler ter wereld was. In kwestie, een opeenstapeling van wonden die hij wanhopig probeerde te overwinnen, maar die uiteindelijk de overhand kreeg van zijn kinderdromen, waaraan is gewijd het eerste deel van dit portret.

Degene die nu is omgebouwd tot lesgeven en stages organiseren bij het bedrijf Padel Stuff vertelt ons over die donkere jaren en hoe blessures vaak het lot zijn van profspelers.

► In Madrid traint hij bij Mieres en Lima

“Toen ik 19 was, ging ik naar Madrid om verder te leren, te trainen en mijn carrière voort te zetten. Ik was aan het herstellen van mijn eerste rugblessure, ik was bezig met het afronden van een jaar in het professionele circuit. Ik besefte dat ik meer ritme nodig had in de training en een betere kennis van tactieken om op profniveau te kunnen spelen. We hadden een goed niveau, we waren de beste in Baskenland, maar na de ronde van XNUMX was dat niet genoeg tegen de spelers die op het profcircuit zaten.

Mijn eerste trainingspartners waren Juani Mieres en Pablo Lima, die op dat moment het nummer 2-paar op het circuit vormden. Ik sloot me ook aan bij een fysiek voorbereidingsteam, zodat mijn training professioneel werd. Daar ontdekte ik hoe een profspeler traint en hoe snel dat gaat, vijf of zes uur per dag. Het spel ging heel, heel snel: mentaal moest je ook heel snel gaan om een ​​beslissing te nemen want de volgende bal kwam meteen.

Toen ik naar Madrid kwam, was de training niet georganiseerd zoals vandaag, waar grote academies zeer bereid zijn om toekomstige profs in groepen te ondersteunen. Voor mij was het nodig om een ​​privétrainer te vinden en een overeenkomst met hem te bereiken, het was ingewikkelder dan vandaag, waar alles gepland en gestandaardiseerd is. »

► Jammer om tegenstanders de hand te schudden

"Dankzij deze trainingen bereikte ik mijn beste ranking in 2014, 25e plaats, toen ik 21 jaar oud was. En toen kreeg ik de ergste blessure die ik had kunnen hebben. Ik begon pijn in mijn pols te krijgen. Ik bleef spelen, maar ik kreeg steeds meer pijn. Ik heb dokters geraadpleegd, maar niemand vond iets. Ik deed af en toe een infiltratie om de pijn te verlichten en om verder te kunnen spelen, maar het was een grote handicap om zulke pijn te hebben. Ik speelde nog steeds een heel jaar met deze pijnen. In 2015 stond ik nog een groot deel van het jaar op mijn beste ranking, maar ik kon mijn tegenstanders of de mensen die ik ontmoette niet eens de hand schudden. Ik zei “Hallo, mijn naam is Andoni”, maar ik probeerde geen hand te schudden omdat ik dat niet kon.

In die tijd ben ik een paar maanden gestopt om te kijken of het weg ging, niemand vond iets dus ik begon weer te spelen en ik had weer pijn. Ik heb de operatie dus "blind" laten doen, dat wil zeggen dat de chirurg van tevoren niet wist wat hij ging aantreffen. Ik werd wakker met een gips om mijn hand, een spijker in mijn pols en een lang herstel was nodig. »

► Na de pols, beide heupen

“Ik dwong mezelf veel, ik slaagde erin om weer te spelen, maar niet 100% omdat mijn pols nooit meer hetzelfde was. Toen ik weer begon te spelen, had ik een niet al te slecht jaar, ik speelde de pre-qualifiers met een Portugees, Diego Rocha, en we eindigden in de top 60, wat onverwacht voor mij was omdat ik me erg slecht voelde aan het begin van het seizoen .

Maar ik had een handicap, mijn hand deed pijn, ik voelde me niet op mijn gemak bij het spelen. Ondanks dat had ik aan het einde van het jaar een acceptabel niveau gevonden, ik had de indruk het einde van de tunnel te zien. Maar toen kreeg ik heupproblemen. Ik had veel pijn, ik moest eerst geopereerd worden aan mijn rechterheup en daarna aan mijn linkerheup. Ik zei toen tegen mezelf dat het teveel handicaps waren…”

Le padel is een sport waarbij de pols zwaar wordt belast

► Bij pijn vliegt het speelplezier weg

"Onder deze omstandigheden is er geen plezier in spelen, elke dag trainen wordt een straf en het is erg zwaar. Je doet het omdat je je na de blessure nog steeds het plezier herinnert dat je eerder aan het spelen had, dus je doet je best, je accepteert om een ​​maand, twee maanden, dan zes maanden en zelfs twaalf maanden te lijden. Je hoopt dat het plezier terugkomt, maar als je je de laatste wedstrijd die je pijnloos hebt gespeeld niet meer kunt herinneren, wordt het erg moeilijk om door te gaan.

Ik denk dat zo spelen niet de geest van sport is: het is niet mogelijk om onder deze omstandigheden een professionele carrière te hebben. Naast sport is er een leven, is er een gezin. Ik breng bijvoorbeeld graag mijn dochter naar school. Het is één ding om niet te kunnen spelen, het is iets anders om niet met je dochter naar het park te kunnen omdat je pijn hebt. »

► Op 30-jarige leeftijd nog steeds elke dag pijn

“Zelfs vandaag heb ik nog elke dag pijn, maar het is draaglijk geworden. Maar als je ondraaglijke pijn hebt, kun je niet gaan wandelen omdat je mank loopt, je slaapt niet goed omdat je pijn hebt, je bent in een slecht humeur omdat je niet hebt geslapen. Als je naar een basketbalwedstrijd gaat - ik hou van de NBA - kijk je niet naar de wedstrijd omdat je overal pijn hebt. Als het zo is, leef je niet: het is iets wat ik achter me wilde laten.

Mijn lichaam is misschien niet gemaakt om zoveel sport te ondersteunen, om vijf of zes uur per dag aan sport te doen – wat het gemiddelde is in een discipline als de onze. Ik deed niets wat niet normaal was voor een topsporter, maar desondanks hield mijn lichaam het niet vol. »

Andoni en Inaki Padel Stuff
Andoni en zijn vriend Iñaki Loredo hier rechts

► Einde carrière op 25-jarige leeftijd

“Toen ik aan beide heupen werd geopereerd, was mijn idee om terug te komen en weer te spelen. Een deel van mijn revalidatie was trouwens weer op het veld komen. Maar de waarheid is dat ik altijd pijn in mijn pols had, in beide heupen, ik had ook pijn in mijn rug, want als je niet goed loopt, compenseer je dat en dat tast je rug aan... Als je zoveel hebt pijn, je kunt niet competitief zijn. Je verliest niveau en je kunt niet meer fatsoenlijk je brood verdienen. Het proces kostte tijd, maar ik moet 25 of 26 zijn geweest toen ik er helemaal mee stopte. »

► Zijn mening over het huidige profcircuit: "Ik vind het monsterlijk om zoveel te spelen"

"Ik denk dat 35 of 40 toernooien spelen in een seizoen niet goed is voor je gezondheid. Ik hoop dat de problemen worden opgelost en dat we een regeling vinden die bij iedereen past, zowel spelers, circuitorganisatoren, merken...
Als ik dat zie, doet het me pijn als ik eraan denk dat spelers zoveel moeten spelen in een seizoen: dat vind ik monsterlijk. Dit is niet alleen slecht voor oudere spelers – hoewel Bela, die 43 is, zijn lichaam en zijn grenzen goed kent – ​​maar ook voor jonge spelers van in de 18 of 20 die onvoorbereid zijn. Misschien staat hun lichaamsbouw hen op die leeftijd veel toe, maar op de lange termijn is het gevaarlijk: de excessen die je op 20-jarige leeftijd doet, loop je het risico ervoor te betalen op 30 of 40. Ik ben geen dokter, maar ik denk dat het gevaarlijk is voor het lichaam van spelers. »

Andoni Bardasco

► Hoe de levensduur van Bela of Federer te verklaren?

“Er zit een element van geluk in, dat is waar, maar deze kans moet je pakken. Bela werkte bijvoorbeeld veel. Ik denk Federer ook, ook al heb ik niet de kans om hem te leren kennen. Lebron James heeft net het puntenrecord verbroken op 38-jarige leeftijd en hij verkeert in een ongelooflijke fysieke conditie. Dit zijn atleten die alles hebben gegeven, het is bewonderenswaardig. Maar het is waar dat je een beetje geluk, gunstige genetica en passende medische controle moet hebben.
Als ik het voorbeeld van Andy Murray neem, hield zijn lichaam het niet vol toen hij een monsterlijk talent had, hij speelde op een ongelooflijke manier. Hij heeft alles gegeven in zijn carrière, hij had de beste fysieke trainers, maar zijn heup hield het niet. Hij begon zeker problemen te krijgen jaren voordat hij geopereerd moest worden, het beïnvloedde zijn resultaten. Hij moest 3, 4 of 5 jaar spelen en volhouden met steeds minder draaglijke pijn. Zonder dat had hij misschien net zoveel of meer verdiend dan Grand Chelem die Djokovic, dat zullen we nooit weten…”

Andoni Bardasco

In de volgende aflevering van dit portret vertelt Andoni over zijn bekering tot lesgeven padel, in zijn huis in Bilbao.

Meer informatie over Padel Stuff ICI

Na 40 jaar tennis valt Jérôme in de pot van padel in 2018. Sindsdien denkt hij er elke ochtend aan tijdens het scheren ... maar scheert nooit pala in de hand! Journalist in de Elzas, hij heeft geen andere ambitie dan zijn passie met u te delen, of u nu Frans, Italiaans, Spaans of Engels spreekt.