oude hoop van padel wereld en 25e speler ter wereld op 21, de Baskische Andoni Bardasco moest zijn professionele loopbaan eind 2018 stopzetten wegens meerdere blessures. Nu 30 jaar oud, vertelt hij ons over zijn omscholing, thuis in Bilbao, in het onderwijzen van padel aan buitenlandse spelers – en vooral Franse spelers.

Het plezier van het delen van zijn passie

“Voor mij is het idee om te herscholen in de padel sloeg niet meteen aan. Ik nam wat tijd en afstand van de padel om erachter te komen wat ik echt wilde doen. Op dat moment was er de pandemie die me dwong te wachten voordat ik het project van startte Padel Stuff.

Wat zeker is, is dat ik regelmatig telefoontjes kreeg van spelers die me vroegen om te doen padel. Ik deed het soms en ik vond het leuk om deze passie te delen met echt gemotiveerde mensen. Dus ik zei tegen mezelf "waarom zou ik er niet mijn werk van maken?".

Toen ik vertrok om in mijn eentje aan dit avontuur te beginnen, ontmoette ik Iñaki [Noot van de redactie: Iñaki Loredo, partner van Andoni], die iets soortgelijks aan zijn kant wilde doen. We spraken elkaar en het bleek dat onze projecten samenvielen en dat onze kennis complementair was: hij heeft meer ervaring met het organiseren van evenementen, hij heeft in het bedrijfsleven gewerkt; en ik, ik heb meer kennis over de padel. Omdat we allebei expertise hadden in vreemde talen, kwamen we op het idee om buitenlandse studenten als prioriteit aan te spreken. Ik vind het heel belangrijk dat studenten leren in een taal die ze goed beheersen: zo kunnen ze zich 100% concentreren op de padel, op opleiding. »

Andoni en Inaki Padel Stuff
Andoni aan de linkerkant en Iñaki aan de rechterkant

“Als de student moet proberen te begrijpen wat hem wordt verteld in een taal die niet de zijne is, is dat een extra belemmering. Zelfs voor iemand die Spaans verstaat en een beetje spreekt, is het voor de leraar beter om de moeite te nemen om de taal van de leerling te spreken, omdat het brein van een leerling padel moet veel informatie verwerken en in de praktijk brengen. Als we daarnaast nog een vreemde taal toevoegen, verspillen we te veel energie. »

Op de baan geven de Franse studenten alles

"Dus Iñaki en ik hadden dat allemaal gemeen en daarom besloten we te lanceren Padel Stuff samen. In Spanje zijn we aanwezig in Bilbao, maar we kunnen ook trainen in clubs over de hele wereld en vooral in Europa, om daar leraren op te leiden. »

“Het verschil tussen Spaanse studenten en Franse studenten is dat de Fransen 100% willen profiteren van de cursussen en lessen en deze volledig willen toepassen. Het is echt een groot verschil. Om deze reden heb ik meer plezier in het werken met Franse studenten dan met Spanjaarden, want zelfs hier tonen jongeren van 12 of 14 jaar die naar het hoge niveau streven niet hetzelfde verlangen om zich in te spannen of naar advies te luisteren. Terwijl amateurs die een cursus komen volgen, zelfs als ze op vakantie zijn en van de gelegenheid gebruik maken om bier te drinken, Bilbao bezoeken en goed eten, nou ja, als ze onderweg zijn padel, ze geven alles en zijn gefascineerd door wat hen wordt uitgelegd. Ze zijn erg blij met advies. In deze geest werken we graag. »

Doelstelling: een kwaliteitsreferentie zijn

"Voor de toekomst van Padel Stuff, ik zou graag willen dat we een maatstaf worden, vooral in termen van kwaliteit en niet zozeer kwantiteit: het doel is niet om duizenden klanten te hebben, maar om ervoor te zorgen dat iedereen die bij ons komt gelukkig is, een zo perfect mogelijke ervaring beleeft qua organisatie en kwaliteit, ook op kleine details. We hechten er bijvoorbeeld aan dat klanten toegang hebben tot lekker eten, dat ze geen tijd verspillen aan het maken van uitstapjes of dat ze gebaat zijn bij goede ballen. Het klinkt gek, maar soms lijken de meegeleverde ballen op die van de hond. Dit is iets dat bij ons nooit zou kunnen gebeuren, we wisselen de ballen heel regelmatig, want als de ballen bij elke slag een vreselijk geluid maken, is het erg ingewikkeld om door te geven wat de student zoekt. »

Padel Stuff biedt stageplaatsen op maat aan haar studenten

“Ik herhaal, ons doel is om een ​​maatstaf voor kwaliteit te zijn. We willen niet dat iemand een stage bij ons verlaat en zegt: "Ik voelde me niet op mijn gemak, ik begreep niet wat ze me vertelden, ik heb niets geleerd en ik verloor mijn tijd". Ik geloof dat we op dit moment slagen in deze weddenschap, omdat alle bands die we ontvangen erg blij zijn en ons vertellen dat ze terug willen komen - wat sommigen al hebben gedaan. Het doel is nu om het bekend te maken om meer mensen te bereiken.

Ik denk dat veel Europese landen waar de padel heel snel groeit, zou veel mensen zoals wij ten goede komen om hen te helpen het niveau te laten groeien. Om het verlangen om te spelen te vergroten, moeten mensen uitdagingen hebben waardoor ze vooruitgang willen boeken en willen leren. »

Cursussen op maat, aangepast aan de wensen van studenten

“Het soort stages dat we aanbieden Padel Stuff is variabel, we passen ons aan de verzoeken aan... Het kan een groep van acht mensen zijn die 's morgens en' s middags komen spelen en leren, of een stel dat 's ochtends komt trainen en daarna genieten van onze stad, of zelfs een -dagbezoek van iemand die aan zijn grootste zwakte wil werken: alles kan.

Wanneer we de cursussen organiseren, nemen we rechtstreeks contact op met de betrokkenen om de informatie te verzamelen die nodig is om de lessen te plannen. Daarna proberen we, afhankelijk van de beschikbare dagen en de prioriteiten van de studenten, de trainingen zo goed mogelijk te organiseren zodat alle kennis goed behouden blijft.

Qua infrastructuur werken we in een prachtige club, echt prachtig en met een heel hoog plafond. Volgens ons is de padel is een sport die veel beter binnenshuis kan worden gespeeld, dus dit is het type club dat we hebben gekozen. »

Lees deepisode 1 enepisode 2 van deze foto

Meer informatie over Padel Stuff ICI

Na 40 jaar tennis valt Jérôme in de pot van padel in 2018. Sindsdien denkt hij er elke ochtend aan tijdens het scheren ... maar scheert nooit pala in de hand! Journalist in de Elzas, hij heeft geen andere ambitie dan zijn passie met u te delen, of u nu Frans, Italiaans, Spaans of Engels spreekt.